Vaatleja
Kosmonautika (1/2000): Artikkel
14.01.2000 Hubble'i kosmoseteleskoobi remont oli edukas
Taavi Tuvikene

Alates 10. jaanuarist kasutatakse Hubble'i kosmoseteleskoopi taas teaduslikeks vaatlusteks, esimest korda pärast teleskoobi parandamist detsembrikuu lõpus. Vaatlused katkesid tegelikult juba 13. novembril 1999, kui rivist läks välja neljas kuuest teleskoopi paigal hoidvast güroskoobist, vaatlusteks peab neist töökorras olema vähemalt kolm.


Astronaut teleskoopi parandamas. Foto: NASA

Hubble'i parandamiseks toimus 20. kuni 28. detsembrini kosmosesüstiku Discovery lend, mida oli korduvalt edasi lükatud. Lennu kolmandal päeval kinnitati kosmoseteleskoop süstiku robotkäe abil lastiruumi külge ning kolmel järgneval päeval viibisid astronaudid avakosmoses teleskoopi parandamas.


Taas orbiidile: teleskoop on just robotkäe küljest vabastatud. Foto: NASA

Välja vahetati kõik kuus güroskoopi ja üks kolmest gideerimise seadmest. Vana arvuti asendati uuega, mis on 20 korda kiirem ja kuus korda suurema mälumahuga kui eelmine. Samuti vahetati välja andmete salvestamise seade uue digitaalse vastu, üks raadiosaatjatest, millega edastatakse vaatlusandmeid Maale, ning paigaldati osa väliskihi paneele, mis kaitsevad teleskoopi järskude temperatuurimuutuste eest. Remonditööd kulgesid igati edukalt ning 25. detsembril pandi kosmoseteleskoop tagasi oma orbiidile.

Lennu käigus viibiti avakosmoses 24 tundi ja 33 minutit, kokku on Hubble'i parandamisele pühendatud 93 avakosmoses viibitud tundi. Varem on kosmosetelekoopi parandatud detsembris 1993 ja veebruaris 1997. Järgmine teeninduslend peaks plaanide kohaselt toimuma 2001. aastal.

Avaleht | Arhiiv
© Tartu Tähetorni Astronoomiaring 2000-2001

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies