Algernon
Arvustused jutule «Kõik, mis sa teed...» (Veiko Belials)
[ Jutt | Jutulabor: oktoober 2000 | Uued arvustused ]

05.07.2005 16:13:29 Sirgi

Iseenesest põnev vaatenurk. Meeldis

10.08.2004 15:01:38 Janice Meller

Ütleksin, et see jutt (kui nii võtta) muutis täielikult minu suhtumist Jumalasse ja Kuradisse. Pole kunagi mõelnud niimoodi.Küllap seepärast, et olen palju kokku puutunud usuhulludega. Belials oskab paremini, kui see jutt, aga ikkagi on idee ja teostus suurepärased. -2 thumbs up for you-

30.10.2000 15:46:12 Taivo Rist

Minule see lugu meeldis. Ma ei kuulu ka belialsivihkajate seltskonda.

Nooremana ma poleks vist seda juttu nii nautinud, ma võtnuks kõike sõna-sõnalt, aga nüüd hakkasin tundma, et toimub mingi eriti kaval pettuse ja topeltpettuse mäng. Mõlemad räägivad varem valmis mõeldud teksti, näitlevad ja ise petavad teineteist. Ning kes mida taotleb ja kumb tegelikult rohkem teist petab, pole üldse selge.

Võib näiteks arvata, et kurat on jumala lõpuks oma "usku" pööranud ja nad hakkavad nüüd koos maailma hukutama. Võib ka arvata, et jumal ja kurat vahetavad oma ametipostid ja muud midagi ei muutu. Võib ka veel kavalamaid tõlgendusi otsida...

Niisiis pani see jutt minu hallid ajurakud tööle, mille eest VB-le tänu!

30.10.2000 15:37:02 Indrek Hargla

Tegelikult jutu algusoas isegi kandis. Oli üht-teist värvikat ja põnevat. Edasi aga vajus ära...

Kui lühikese jutus sisuks ongi ainult dialoog, siis peab see olema äärmiselt efektne, väljapeetud, põnev, dramaatiline, kandev ja sisukas. Aga tee või tina, rohkemaks kui targutamiseks ma seda jutuajamist pidada ei saa.

Kui seal oligi mingi sügavam eksistentsiaalne mõte, siis jäi ta tabamata. Sügavama all mõtlengi otsesõnu sügavamat, sest too pealiskaudne sedastus lähetamise vastuolulisusest ei saa ju ometi kõik olla...

Aga veelkord, et VB on "Pika tee" ja "Topisetegijaga" tõestand, milleks ta õigupoolest võimeline on ja miks siis mitte just seda rada edasi tallata?

28.10.2000 11:53:49 Siim Susi

Kuulge toimetus - te ju ikka panite ta üles(?) Jääb vaid nõustuda, et lugu on parem, kui viimase aja Belialsi looming - on idee, mõnusalt on atribuutikaga ümber käidud jne. Ei arva, et seda pikemaks tehes siia midagi juurde tuleb, hoidku jumal (... või kurat, vahet pole) meid teise Ekskrementeeriori eest!

Aga hosiaanat põhjustab ta hiire üldisel hiirhallil foonil - MIDAGIGI. Ja nagu JK märkusest aru saada, ka juba kuid vedelenud ja kerge kopitanud maigu külge saanud.

Värsket verd teile sinna vaja, vampiirid, auuu, kus te olete!?!

28.10.2000 11:03:49 Jüri Kallas

Alustuseks tuleb üles tunnistada, et toimetuse liikmena olen ma paar kuud tagasi seda juttu juba lugenud... selgub, et oli ununenud... nüüd, kui see ülistav ohkimine siin tõusis, nüüd lugesin taas...

Ei näe mingit põhjust hosiannaks... üsna Veiko Belialsi tavatasemel laast... algajal soovitaks sellest visandist jutu teha. Veiko Belials on aga selleks vist liialt kirjanik, et selliseid nõuandeid kuulda võtta?

27.10.2000 14:35:36 Raul Sulbi

Olen nii mõnestki eelnevast arvamusest kergelt shokeeritud...

Nimelt ei suuda ma käesolevas jubinas näha midagigi, mis ta miljonitest teistest Veiko kirjutatud ja alles oma paberilepaneku järjekorda ootavatest jubinatest eristaks ja esile tõstaks. Tuleks vist hakata sõela asemel kopsikut kasutama.

27.10.2000 14:06:04 H.Magnus

Ma olen alati arvanud, et kurat eelistab miskipärast eestlasi. Ja lätlased arvavad vist ka nii :-) Las käia, Belials!

27.10.2000 11:26:11 Orcus K.

Täielik jama! Sorry, aga tõesti see tundub sellise nõmeda paberimäärimisena. Eelkõige on idee tülgastav. Tundub nagu loeksin mingit ebaõnnestunud muinasjutu töötlust. OK. Saan aru, et loo kaudu üritatakse mingit haiglast lähenemist aretada metafüüsilisele probleemine, aga see on ju hale. Võibolla see polekski nii hale, kui seda kuidagi peenetundelisemalt ja vihjeliselt teha. Näiteks kirjutadas hoopis muul teemal ja seda mingite tegelaste fantaasialennu kaudu serveerida. Ent panna tegelasteks Jumal ja Saatan ning viimase puhul mingit faustilikku karrakterit aretada… sorry, see kukkus nii halvasti välja, et järgmiste VB lugude puhul hakkab mul juba tugev eelarvamus tekkima.

26.10.2000 23:56:31 Lauri Lõhmus

Ühinen meelsasti K. Sanderi ja teiste eelnevate arvustajatega, sest see lugu oli tõesti erakordselt hea ( just VB senise loominguga võrreldes). Ma väga loodan, et tegemist ei olnud lihtsalt ühe kogemata õnnestunud looga, vaid et autori edasine looming suudab pakkuda ligilähedaseltki samaväärseid lugemiselamusi.

Edu! Edu! Edu!

26.10.2000 12:54:47 Maria

Tammsaare tsiteering ja jutu esimesed lõigud viisid mind mõttele, kas siin ei ole mitte tegu "Põrgupõhja uue Vanapagana" moodsa ulmeversiooniga (muuseas, kes keelab Tammsaare algupäranditki ulmena lugemast?), aga ei olnud ikka küll.:) Pigem näitab Belialsi vaimutöö, mille näilisest lihtsusest ei tasu end eksitada lasta, kui ebamäärased on tänapäeval jumala-kuradi määrangud. Kes on moraliseerija, kes patule ahvatleja? Loobugem pigem neist segadusseajavaist klassifitseerimistest ja usaldagem ühtainsat hea-kurja indikaatorit. Oma südametunnistust.

26.10.2000 12:42:45 Anneli Palo

Päris hästi õnnestunud mix. On kandev idee ja on ka tabavalt valitud tänase päeva märksõnad. Kahekümne aasta pärast reageeritakse pointi otsimise peale ilmselt sama tühjapilguliselt kui Jumalgi :-). Jah, tõesti hea. Mulle kohe meeldivad tükid, kus tõde ja õigus jne. olenevad vaid vaatleja vaatenurgast. Sõnaseadmise oskus on Belialsil nagunii alati tasemel olnud, nõnda siingi.

25.10.2000 21:38:05 Kristjan Sander

VB on konveiermeetodil solgi tootmisega suutnud hakkama saada sellega, mida ma enda juures üsna raskeks pean -- nimelt enda isiku vastaste eelarvamuste tekitamisega. Käesolev tükk aga kujunes heaks näiteks nende paikapidamatusest. Mul on hea meel, et autor, kelle suhtes ma pikka aega olen suutnud ainult ülikriitilises toonis sõna võtta, on millegi sellisega "maha saanud", millele pole suurt midagi ette heita. Ma loodan südamest, et sellele viieväärilisele loole lisandub teisigi omasuguseid ning VB saavutab ka kvaliteedi poolest selle koha Eesti ulmekirjanike ning -kirjutajate osas, mis tal kvantiteedi poolest ammu juba käes on.

Juba ainuüksi järgnev dialoogikatke pani kaaluma kõrge hinde andmist:

"...Tead, milline oli minu kreedo? Rohkem naturaalsust! Tagasi paganlike juurte juurde! Elu ja kunsti ühe otse vaataja silme all! Pean tunnistama, et mul on edu olnud. Nad isegi paarituvad juba otse laval!» «Elu ja ühe on see nüüd küll,» pomises Jumal. «Aga kus siin see kunst on?» Saatan muigas. «Kunst on seda kõike kunsti pähe esitada.»

Edu!

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies