Algernon
Arvustused jutule «Linnutee taga» (Wõrokas)
[ Jutt | Jutulabor: august 2000 | Uued arvustused ]

01.10.2000 12:56:44 Taivo Rist

Erinevalt paljudest jätab Wõrokas mulje, et ta teab, millest kirjutab. See on tegelikult väga oluline.

06.09.2000 13:16:47 TvR

NSVL-retro-SF (Wõrokas, "Lend ...") NSVL-retro-pungi (Freya Ek, "Lennake, kotkad") kõrvale nüüd siis NSVL-retro-horror. Ongi kõik "Algernoni" põhisuunad esindatud ka selles zanrijaotuses... Väga hea lugu. Ennekõike nauditav, et Wõroka loos ei ole seda abstraktsust, mis igasugustes vereojades / rünnaksatikates tavaliselt esineb - tegevus toimub peaaegu siin ja nüüd, lahke võimalus sisse elada, kellele tuleb rohkem ja kellele vähem tuttav ette. Kahtlemata Wõrokas sellesamaga ühtlasi patustab (nagu ka kommentaaridest näha) - horror peab ju ometi taanduma juba siis, kui oma kinokaaslasel käest haaratakse. Norima: Täikuninganna joonistus kohati liiga täpselt, kohati hoopis udusemalt välja. Teiseks, kui juba suheldakse otse, siis pole vaja vahendajaid saata (ja üleüldse - kui Täikuninganna oma mõtteid kasvõi unenägude abiga seletab, milleks talle siis mingeid uimaseid ja kokutavaid zekke kasutada ?).

PS. Soovitan siiski kõigil selle geograafilise punkti elanikel "Gulagi arhipelaag" läbi lugeda. Mine tea, millal praktiliseks osutub.

29.08.2000 14:08:20 Saara

Mnjah, oskaks ise ka nii kirjutada... Kuidagi sügelema hakkas seal vesti vahel... Kui olla nõukogudeaegse koolilapse kohustuslikud täid üle elanud - need pealoomakesed muidugi - siis tundub lugu veel eriti jube... Aga tegevuspaik, jah, on kaugelt liiga sünge ja Täikuninganna isiku kohta võiks nagu rohkem infot olla. Veidi liiga ähmaseks jääb see kuju, kahjuks.

25.08.2000 15:51:06 Märt Laur

"Gulagi arhipelaag" kerkis silme ette küll, selles suhtes on Wõrokal täiesti ehtsana mõjuv atmosfäär loodud. Samas, Täikuninganna "isik" jäi kuidagi häirima.

Kui peaks hindama, siis kirjutamisoskuse eest 5-, sisu eest 4.

25.08.2000 12:12:19 Kristjan Sander

Võiks äkki "Loomingusse" pakkuda?

24.08.2000 19:32:53 Haggar Hirmus

Selle loo puhul ei teagi kohe, kas nutta või naerda, nii et ilmselt on tegemist kirjandusega. (Seda, et ladus lugeda, ma isegi eriti ei mainiks - autor niipalju targas ja sf-is tümitanud, et sõnu ritta seada oskab kahtluseta).

Nii et kõigi ebamaiste peletiste reas võtab nüüd oma väärika koha sisse ka Täikuninganna. Tõmbaksin paralleele just lõppenud vaidlusega "Tolkieni järgedest" - inimesed, kes ei ole lugenud "Ivan Denissovitsi", "Gulagi Arhipelaagi" vmt, ilmselt ei mõista jutu raskepärast huumorit ja kaotavad sellega palju. Maitseasi on kahtlemata ka see, et minule isiklikult see inimkonna ajaloo üks süngemaid peatükke ei istu - isegi mitte müstikaga segatuna.

Nii et - Wõrokas, kirjuta edasi! Ka selliseid kiiksuga dissonantse peab meie ulmepõllul olema.

24.08.2000 18:50:19 Mart

Njah...esmaselt muud nagu ei oskagi öelda... Jutt jookseb, sõnad haakuvad ilusasti, kõik areneb ilusasti, kõik on nagu paigas.... peaks nagu hästi hindama seda lugu...hindangi siis. Kirjatehnika poole pealt. Aga samas jääb midagi puudu... "maitseasi" öeldakse... sorav ja igav.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies