Algernon
Arvustused jutule «Teoloogiatudengi katse» (Maniakkide Tänav)
[ Jutt | Jutulabor: detsember 1998 | Uued arvustused ]

17.06.2004 00:10:36 Putterflai

Algus oli hea- meeldis. Siis läks segaseks ja ma ei saanud enam aru (võibolla korduslugemisel saaksin). Alt kolmas lõik oli minu jaoks täieti mõistetamatu. Alt neljandast suuremast lõigust alates kiskus ära. AGA seda kõike vaid minu arvates. Algus oli tunduvalt meelepärasem kui lõpp.

25.10.1999 22:30:04 Wõrokas

Praktika - see on tõe kriteerium!

Heameel tõdeda, et esmakordselt pärast varakeskaega leiavad eksperimentaalsed meetodid tee ka usuteadustesse! :-)

13.06.1999 22:09:03 Kairi

Mõni aeg kaifisin.Mingil hetkel jõudis teadvusesse,et ei saa enam aru ning arusaamatust tekitanud punkti otsima hakata ei viitsind. See on hea,et autor kirjutab kõnekeelselt.Nats naljakas arvustada- ise ei saaks vistüldse millegi sarnasega hakkama.Aa üks soovitus-saada jutt unenäo-,horoskoobi-või parapsyhholoogia- fännidele.

29.03.1999 14:48:26 Lev Goldstein

Teksti tugevamate külgede hulka tuleb lugeda tema lühidus, samuti asjaolu, et lugu lõpeb puändiga. (Sageli on ju nii, et peale lõpplahendust lastakse veel pikalt ning mõttetult jutulõngal hargneda.) Teisalt võiks taolist novelli, kus oluline ja ilmselt mõjukaim aspekt on naturaalse vägivalla kujutamine, veelgi räigemaks muuta. See ei tähenda tingimata lihunikutöö pikemat kirjeldamist. Üks variant on näidata, et ohver on abitu, kaasatundmist väärt ning ülipositiivne kuju ja tema vägivaldset surma ei saa ühegi moraalse ettekäändega õigustada. Eksamil läbikukkunud tudeng (pealegi meessoost, kes peaks nagu olema võimeline end kaitsma), ei ole parim lahendus. Kuidas oleks näiteks rase naine?

17.03.1999 16:05:32 Siim Sõber

Jutus on ekspluateeritud sama teemat, mida Taadelduseski. Tulemus on aga palju parem, sest ei ole mingit asjatut veiderdamist, juhtubtamist ega korrutamist. Tekst on konkreetne ja sellisena meeldivalt vahe.

04.02.1999 03:58:45 Jüri Kallas

Nii, ülistasin kunagi Maniakkide Tänava juttu «Doonorelundid» ja ei saanud üldsegi aru jutust «Taadeldus». See lugu jääb sinna kahe vahele... pigem küll siiski sinna elundite kanti. Seega positiivne... aga teisalt kisub pisut rutiinseks.

Herr Tänav peaks minu arust rõhuma rohkem konkreetsusele... igatahes on tegu paljulubava autoriga.

07.01.1999 19:11:52 Hanno Nilov

V2ga hea lugu! Paneksin sellele hindeks viie, sest niiv6rd head lugu eelnevatest yllitistest ma ei leidnud. K6ik oli haaravalt ja t2pselt, ilma pikemalt jahumata esitatud. Selline otsene kirjutusviis on kuradima hea ja j2ttis ikka viimase peal fiilingu!

28.12.1998 09:27:32 Priit Reinmets

Olen alti soovinud ulmet ja horrorit lahus hoida. OK. Edaspidi tean, et MT kuulub sinna teise. Kuulugu, kui tahab.

23.12.1998 17:39:33 Taivo Rist

Beavis ja Butthead oleksid kohe rõngas, kui sellise pilli kätte saaksid. Mina mitte. Jutt pole tõesti minu maitse, mul on alati kole kahju neist, kes ära tapetakse. Isegi kui ta on loll tudeng :-)

Jällegi veider, et selline riistapuu satub enne tudengi kui ajakirjanduse kätte, kes leidusest kogu maailmale pasundaks.

21.12.1998 12:03:21 Inc Hargla

Ei tea, ei saa aru vist. Ilmselt on MT pingi piiripealse pungizhanri lemb. Ei oska näha mille poolest see lugu MT eelmistest parem on. Seoke rappimine jah aga hea ulme jaoks ei näe nendes üllitisis mingeid ideid.

19.12.1998 03:24:31 Must Kass

Täiesti kena lugu. Autori maailmapilt näib olevat välja kujunenud :) Nüüd jääb oodata veel eepilisemat haaret, peaks olema vôimalik ju seda maailma pôhjalikumalt kirjeldada, koos teatavate pôhjuslike seostega. Üllatav ehk, aga kodanik Tänava ;) kohal vôivad kokku saada horror ja küberpunk. St laiemalt vôttes pole asi nii kohutavalt originaalne, näit. Rudy Ruckeril on pahad AI-d soganud DNA-sse oma koode juurde ja MT kirjeldatud katsete abil vôib sellele jälile jôuda küll...

16.12.1998 11:44:35 Raul Sulbi

Erinevalt üle-eelmisest arvustajast ei tunne ma siirast häämeelt Maniakkide Tänava uusi kirjatükke kohates. Aga käesolev tekst mulle tõeliselt meeldis! Üks väheseid tekste, kus Eesti setting asjale pigem kasuks tuleb. Kõik oli paigas ja töötas õlitatult. Miljöö, tegelased, süzhee kogu oma jaburuses - kõik oli tipp-topp! Verd ja soolikaid lendas just vajalikul määral (vähemaga poleks lugu välja vedanud, rohkemaga oleks tüütuks rappimiseks muutunud), erinevalt isand Tänava varasematest tekstidest, kus neid verd ja soolikaid ikka mõttetult suurtes kogustes ringi keerutati (Vot, Jürka! Selles on asi, mitte isiklikus traagikas ja piiratuses! Kõike peab olema täpselt niipalju, kui teksti jaoks eluliselt vajalik. Ja mitte grammigi rohkem! Vereojad ja narmendavad liharäbalad põhjendamatult suurtes kogustes muutuvad lihtsalt tüütuks ja panevad igavusest haigutama). Praegu oli aga kõik paigas. Samas ei sunni see tekst mind mingil juhul «Doonorelundeid» ja «Taadeldust» uue pilguga üle vaatama. Sõnnik on sõnnik! Ja tõeline pärl on tõeline pärl!

15.12.1998 12:08:57 Dragofor

Nojaa... Polnudki koige hullem. Suht huvitav oli, kaasahaarav ning omajagu originaalnegi...

14.12.1998 11:24:08 Katariina

Mul on alati siiras häämeel Maniakkide Tänava uut kirjatykki kohata - nende ilmumise mõistlik intervall teeb jutu isegi nauditavamaks, sest yhe pisinõrkusena peaks ära mainima, et kahe-enama loo järjestlugemisel hakkab häirima see, et võtted on veidi liiga sarnased. Mitte, et ideed/nägemused yksluised oleks, aga justnimelt nende teostamise võtted. Samas aga - kui kirjutaja nii eredalt kui M.T erineb teistest kirjutajatest, siis ei ole yldse primaarne, et ta iga lugu omakorda ta enese loomingus ainulaadne ja eriline on.

Veel yks omadus, mis näib Maniakkide Tänava juttudes suhteliselt läbiv joon olema. Ma ei saa seda ei otseselt positiivseks ega negatiivseks nimetada, sest see sõltub iga lugeja eelistustest. Nimelt keskkond, kus tegevus toimub, seostub pidevalt yhel või teisel viisil, aga väga äratuntavalt tudengimaailmaga: minu jaoks on rõõmus äratundmishetk pigem positiivne, kuid ilmselt on neidki, kes seda taunivad.

Selliste loomingut läbivate sarnasuste pärast ei olegi M.T. jutte järjest nii huvitav lugeda - uudsus nyrineb kyllalt kiiresti. Kysimus on lihtsalt selles, kas seda yldse peabki tegema, sest nii, eraldi võttes on iga lugu mu meelest jumalast hea.

Iseäranis tore on see rõõmus irve, mis kõige selle verelendamise tagant aimub. Tore, kui inimesed midagi sellise mõnuga teevad ;)

13.12.1998 22:54:09 Märt Laur

Brrrr. Selline sooltes sobramine peaks vist o~o~va tekitama.. aga mo~jub, nagu oleks mingit B-filmi k#sikirja lugenud.. ei, ma ei ytle, et halb lugu oleks, v#hemalt inimese anatoomiaga paistab autor kursis olevat ;-). No parem ikka, kui "maailma parim spl#tter".. 3+.

13.12.1998 15:56:55 Markus Kasak

SEE lugu lõi mul küll jalad alt. Ehe kraam! Virutas lihtsalt nuiaga pähe. Võibolla mõjutavad mind ka TÜs veedetud teoloogiatudengi aastad :), aga mina paneks loole küll viis punkti. Vaatasin uue pilguga ka üle "Doonorelundid". Igatahes häälestas autor mind oma võtmesse ja ma leian, et brutaalne-kohmakas kirjutamisviis, autori ideeded, Eesti taust ja see twisted look teeb Maniakkide Tänavast ühe Eesti originaalsema kirjutaja. Pagana Maniakk ;)

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies