Algernon
Arvustused jutule «Elutahe» (Priit Sanna)
[ Jutt | Jutulabor: detsember 1999 | Uued arvustused ]

12.01.2000 20:16:29 Taivo Rist

No ei jäänud meelde see jutt. Kui pealkirja näen, siis mõtlen, millest ta oli, aga mitte ei meenu, pean lahti võtma ja ekraanitäie jagu lugema. Siis tuleb meelde. Vist tuleb järeldada, et ei midagi erilist. Jack London kirjutas paremini, tema novell ei lähe mul elu lõpuni meelest.

07.01.2000 12:59:30 Indrek Hargla

Midagi nagu oli. Aegajalt välgatasid üsna head mõtted, mida polnud õnneks liig üksipulgi lahti seletatud. Tahan öelda, et sellise stiiliga jutus võib autor tihtipeale pikemasse heiteamisse kalduda. Samas, kui lugeda selles plaanis, et kas on nüüd iga sõna või lause oluline, edasiarendav, vajalik ja tähenduslik, siis midagi jääb jutust nagu ikka üle. Pisut logisevat materjali on sees. Idee - polnud nüüd jah teabmis keenjuslik, igati õige seda ideenatukeseks nimetada. Fantasy setting oli ehk ka mitte tingimata vajalik - jutu surevast sõdurist saanuks kanda ka realistlikumale taustale tuua ja kurikuningast musta maagia riitusi praktiseeriva tegelase teha. Ning tema sedalaadi võimed sobiks ka kenasti lõpupoole lugejat ehmatama (liiga vara toodi see maagia mängu ja ilma üllatuseta, minu meelest). Siis kanduks setting nagu keskaega? (see viimane lausa siin kirjas eesmärgiga jutule veel üht arvustust provotseerida - teadgi kellelt!)

31.12.1999 13:40:18 Silver Sära

Keskpärane. Ei tekitanud närvikõdi, elevust, ei rabanud sügavuse või sümboolsusega. Seega on tõenäolisem, et autori järgmine lugu on paremini ette valmistatud.

24.12.1999 00:11:02 Kristjan Sander

Mõttenatukesest üksi ei piisa... Naiivne ning suht lame laast. Pealkiri kah veel ebaõnnestunult valitud, seondub J. Londoni jutustusega ning mõjub ka muus mõttes kuidagi kohatult.

Romaanis võib kahtlemata ette tulla selline episood, mida käesolev jutt kirjeldab. Kuid igast romaani episoodist ei saa veel juttu!

22.12.1999 04:00:30 Must Kass

Mõttenatuke on. Teostamisel esimene probleem vaatenurga valik. On võetud jutustajaks keegi, kes ei peagi toimuvast aru saama - pääseb ka autor seletamise vaevast. Aga ilma seletamata ka ei saanud - tuli teisest vaatekohast lõpp lisada. Minu järeldus: oleks ehk pidanud veel kaaluma, kelle seisukohast jutustada. Ja noh, imho olid need sureva sõdalase valikukaalutlused pisut lapsikud.

21.12.1999 13:14:18 Anneli Palo

Idee meeldis, jutt haaras kaasa. Filosoofiliselt võttes jäi natuke ebaselgeks, kuidas ikkagi teha vahet valge ja musta vahel. Selleks oli liiga vähe taustinfot. Mõeldes orientalistlikele vaadetele, siis ka seal ju kaotad oma isiksuse ümbersünnil. On see siis paha? See näitab vaid, et osa teed on käimata. Ma vist pole nii budist (nii kaugel oma teel), et ainult nirvaanat eesmärgina väärtustada :-).

20.12.1999 17:43:07 Mart Raudsaar

Selles loos oli stiili, meeleolu ja mõtet. Väga hea!

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies