Algernon
Arvustused jutule «Viirastuste rong» (Veiko Belials)
[ Jutt | Jutulabor: oktoober 1999 | Uued arvustused ]

11.01.2001 13:44:52 Indrek Hargla

"Blood" vast üks motiiv jah, mis meelde tuleb. Mingis "Amazing Stories" lühifilmis oli samuti viirastuste rong. Rong üldse ja pealesõitev rong sümbolina väga laialt kasutatud. Mõrtsukast peategelane? Jutt nii lühike, et isegi vihkama teda ei hakka; kaastundest rääkimata. Motiiv ise ja kirstud ja noorusmälestus aga üldiselt meeldisid. Üsna räige lugu tegelikult. Aga ajalehejupp lõpus oli küll liiast, nagu kartnuks autor ise, et ta lugu liiga ulmeline sai... Nüüd keerati kõik nagu mingiks ulmaliseks haiglaseks nägemuseks. Seda polnd tarvis. Ei ole väga hiilgav jutt aga mitte ka just halb. Aga vot kui võtta see rongi ja kirstude idee ka kasutada seda mõnes pikemas tekstis?

05.01.2001 01:12:50 Wõrokas

Esimene mõte, mis kõrvade vahelt läbi kimas, oli: huvitav, kas hr. Belials armastab mängida "Blood'i"? Ilmselt armastab, vähemalt mõttes. Äraleierdatud on selline motiiv küll, sinna pole parata ja lõpplahenduski tradistsiooniline ja etteaimatav, kuid ajalehesaba jutulisana minu arvates täitsa kõlblik.

01.11.2000 18:07:16 ahts

ma oleks kriitilisem

10.11.1999 22:34:31 Kalevipoeg

Tuletab meelde kergelt mu oma lugu, busside oma... Nii... asja juurde. See hullumine on ju iseenesest kena idee horrori juures, aga seda on kasutatud pöörasel hulgal. Nagu keegi kunagi ütles (Tarts???), kui palju saab, hakkan karjuma. Seda ideekest aga ON palju saanud, nii eesti- kui muukeelses kirjanduses. Rong toas? See on tore ja m6nus idee, tuletab meelde vähemalt kolme loetud raamatut, aga ka seda oleks nagu natuke paljuv6itu saanud. Peategelane oli itaallane, see oli ainus uudne moment ja lisaks veel ta amet, sarimõrvar... Oli teda siis inglise, iiri, eesti, vene (ja tõenäoliselt veel mitme-setme riigi samatüübilistele isiksusele lisaks nii väga vaja??? Aga üks hea omadus asjal siiski oli, juba poole loo pealt oli lõpp täpselt paigas ja ette teada (kontrollisin igaks juhuks siiski üle, aga kõik läks traditsiooniliselt), nii et hoiab lugemisaega kokku. Lisaks oli m6nusasti ladusalt loetav.

30.10.1999 14:36:23 Katariina

Vabandab ette ja taha lohaka sõnakasutuse pärast ;) - Algernonis ei saa õnnetuseks arvustusi parandada nagu Baasis ja seetõttu jäävad sellised naljad sisse. Mitte "jubedad" kui asi iseeneses, vaid siis "õõvatekitavad" would be õige termin.

Õudusjutuna ON asi jupp maad yle eesti keskmise ja - sellest kahtlasest kvaliteedikategooriast veelgi enam - yleyldse yle õudusjuttude keskmise taseme. Vaieldagu vastu, kui tahetakse. Kui aga ka Jyrka, kes puhtjuhuslikult on tõesti õudukaid lugenud ja sel teemal piisavalt pädev (mo meelest vajalik omadus, et kriitika eviks teatud objektiivsust), hakkab vastu vaidlema, siis tema hundijuttu ma isegi usuks. Võibolla. ;)

30.10.1999 05:16:36 Must Kass

õudne jah. Et ikka viitsitakse siukest ... kirjutada. hetkest, mil edgarallanpoe mõju kaob ehk rong korteris peatub, läheb asi ikka väga lapsikuks kätte. oma viga, lubasin ju Belialsi mitte enam lugeda...

29.10.1999 23:36:48 Katariina

Õudusjutuna pole asjal yldse viga. Päris palju on klassikasse kuuluvaid õudukaid, mis pole pooltki nii jubedad kui see - aga see peaks ju olema yrituse eesmärk.

Algus ei olnud siiski kuigivõrd hea - mind ajab juba sellise väljendi, nagu "põrnitses hullunud pilgul" kasutamine mummuliseks. Hullunud pilgu saavutamiseks on kõvasti rohkem vaja kui ringikepsutav voodi ja yldse on see väljend yks hirmus stamp. Aga see pole veel kõige hullem. Kõik kirjeldused, mis esimeses olid, on kuidagi elutud. Nende järgi ei saa lihtsalt midagi ette kujutada.

Hetkest, mil rong magamistuppa sisse sõitis (juba see yksi ON päris originaalne idee ja sai ka hästi kirjeldatud), läks lugu lahedaks. Paistis, et asi sai hoo sisse. Parasjagu gothic ja selline yks õudusjutt peab olemagi.

Kirjeldusi oleks võinud kõvasti rohkem olla, aga mingi feeling tekkis juba olemasolevategi najal.

Lõppsõnaks ytleks, nagu Beavis: "Eheheh, cool! Jeah...."

29.10.1999 18:55:46 Anneli

Juttu peaks ilmselt soovitama kohustuslikuks kirjanduseks noortekolooniasse sattunuile. Muidu... jätab veidi meditsiinilise mulje.

29.10.1999 16:56:38 Silver Sära

V.B. on siiani ikka loetavamaid asju kirjutanud, aga eks pea olema ka selliseid keskpäraseid asju, mille taustal paremad eredamalt esile tulevad.Süümepiinades vaevlev hingevõtja ei tundunud ka eriti algupärase teemavalikuna, ehkki päris de-ja-vu see tekst ka ei olnud. Miks just rong? Äkki oleks troll või tramm juba absurdimomendi abil asja huvitavamaks teinud. Hindan viiepallisüsteemis kolmega. See ju koolipoisi hinne.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies