Algernon
Arvustused jutule «Varanduseotsija labidas» (TvR)
[ Jutt | Jutulabor: juuni 1999 | Uued arvustused ]

27.06.1999 14:22:25 Wõrokas

TvR on üks neist Eesti autoritest, kes stiilipuhast kosmoseulmet kirjutavad. Ühelt poolt on selles zhanris raske millegi totaalselt uuega üllatada (nagu bändil, mis mängib rock'n'roll'i), teiselt poolt ei mõju antud katkend pärast kirjutamisest möödunud aastaid sugugi mitte vanamoodsana. Otse vastupidi! Päris kosmoseooperiks ei lase Maa Föderatsiooni sarja (kuhu ka kõnelaune tekst kuulub) muutuda autori tuntav rõhuasetus sotsiaalsele problemaatikale. Jääb üle vaid loota, et "Algernon" täieneb iga kuu mõne uue jupiga MF elust ja tegevusest.

23.06.1999 02:05:51 Must Kass

Paraku ei märganud midagi juttumeenutavat.

21.06.1999 16:14:59 Priit Reinmets

Oli see nüüd mingi loo promo, reklaamepisood. Sissejuhatus või juhuslikult valitud lõik mingist suuremast loost?. Esiteks eeldasin seda. Sel juhul tõisis esimesena silma ette Roger Zelezny "Täna valime nägusid" tegevuse põhiliinile eelnev osa. JA enne kui lõik otsa sai, tekis paraleel veel J. Verne "Krahv monte kristoga". Ja need paraleelid segasid mul algul hindamast lugu sellisena nagu ta on. Aga seda peab kül ütlema, et ühe kosmilise lahingu nii elavalt ettekujutatud kirjeldust ei tule ka "suurest kirjandusest" meelde. Autor on end küllalt hästi situatsiooni sisse elanudja seda ja välja kirjutanud. Kiitus. Ja see ongi kõik, mida kiituseks öelda saab. Kuni seda ülejäänud osa loost näinud ei ole. P.S: ma ei ole eriti tuttav arvutimängude maailmaga.

20.06.1999 22:36:04 Märt Laur

Esimesed kaks kolmandikku tundusid ülitehnilistena, kuid samas polnud see häiriv. Lausekonstruktsioon oli kohati konarlik, eriti alguses. Käesolev lõik tulevasest jutustusest tundus olevat liiga eraldiseisev, liiga vähemõjus, et mingit kindlat pilti tekitada (aga võib-olla on asi lihtsalt mu kujutlusvõimes); siiski ei kahtle ma kogu jutustuse headuses. Lühiromaani / jutustuse ühe osa avaldamine ning kaasnevad retsensioonid võivad autorile küll anda teatavat aimu lõppteose edukusest, ent parem oleks siiski jutustuse kui terviku avaldamine võrreldes osade kaupa avaldamisega - üks lugemine, jäävad ära (pikad) pausid erinevate osade vahel, juppidest moodustub mosaiik jne jne.

Lühidalt, eraldiseisva novellina 4. Jutustus võib vabalt ka 5'ni küündida.. aga eks seda ole näha.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies