Algernon
Arvustused jutule «Ärge palun külastage Kuud» (Kaimar Palts)
[ Jutt | Jutulabor: detsember 2002 | Uued arvustused ]

11.01.2003 17:09:40 heili

OK, p6him6tteliselt apsakaid ju oli, aga minu meelest oli stiil kyll suurep'arane ja tahax veel midagi sellist lugeda.

18.12.2002 12:13:03 AP

To Taivo Rist

Ei ole küll autor, aga enamus Sinu kommentaaridest on küll väga lihtsalt ümberlükatavad: eriüksuse vangistamise käiku ei ole täpsemalt kirjeldatud ning seega me ei tea mismoodi see toimus. Kirjeldatud oli ainult rünnaku algus. Kust akendest teised sisse ungisid me ei tea - iseasi muidugi miks eriüksus oma ümbrust (maja) üle ei kontrollinud korralikult. Väide kaks - kohalikud teadsid vist väga hästi saabumisest, sest nad lausa ootasid seda, kuna see oli ettearvatav ja olid ennast ära peitnud ja juba ootasid külalisi, üks naine väikese legendiga ka varustatud. Pealegi see echo-asi vist ei ole eriti tavakosmosesüstikutega võrreldav, pigem võiks aimata midagi teleporteerumise moodi asja, mis sellisel juhul ei oleks tuvastatav. Muidugi iseasi, miks neid sõdureid kohe maha ei tapetud ja pidi mingit juttu ajama ja mida nad siis oleks teinud kui kuue inimese asemel oleks saadetud väike armee. Lisaks ka see, et tunduvalt lihtsam oleks olnud enne side katkestamist ( mida poleks üldse vaja olnud) saata teele oma kosmoselaev tapjamikroobidega ja poleks mingit võitlust üldse vaja olnud. Ja viimaseks see meeste-naiste suhe, me ei tea ju mis asjaoludel esimene kolooniatäis valiti ja mingi põhjusel, milline see iganes ka ei olnud oli siis naisi rohkem ja see ei ole eriti oluline ka miks nii just oli. Pealegi Annika seisukohalt üpris hea lahend ju, juhul kui ta üksik oli. Muidu oleks pidanud elu lõpuni vanapiigaks jääma... Muidu oli lahe laast lugeda, mitte eriti sügav, aga käis küll.

16.12.2002 11:18:27 Taivo Rist

Lugu on harukordselt loll. Niisugust asja pole Maa peal veel kordagi juhtunud, kuigi võimalust oleks olnud (mõnel saarel).

Tummahambad ei ole veel napakad, vaid tummad.

Väljend 'panid oma raha õige mulla sisse kasvama' on üsna veider.

Järgneb kirjeldus meeskonnast. Niisuguse saadab tavaliselt teele Terry Pratchett, mitte maailma riikide ühendus inimkonda päästma. Edaspidi saab üksainus mõõga ja gaasipõletiga relvastatud mees 6 eriüksuslasest korraga jagu. See on nii loll ja võimatu, et ei aja naerma ka. Autoril on isegi Lew R. Bergilt mõndagi õppida.

'Nad ei saanud meie saabumisest teada' -- kas siis Kuu peal ainsatki astronoomi polnud? Mõnd automaati, mis hoiatanuks, et läheneb kosmoselaev?

Kolonistide seas on tavaliselt meeste ülekaal ja naiste puudujääk, sest mehed on ettevõtlikumad. Näiteks USA Metsiku Lääne lugudes naisi peaaegu pole. Kui eriüksusest keegi järglaste saamiseks ellu jäetaks, siis pigem Lib. Üleüldse on mõne eriüksuslase ellujätmine väga kahtlane, sest see on nagu viitsütikuga pomm: iial ei tea, kas ta hakkab samamoodi Kuud armastama nagu teised või ainult ootab võimalust, et sobiva hetke saabudes käsku täita. Äärmisel juhul võiks ellujäetud vangid Maa peale tagasi saata.

13.12.2002 15:08:17 Andrus

Üldjoontes üsna loetav asi,ainult et miks siis Maa ei saatnud sõjaväge,nagu seal ähvardati? Ja üleldse,inimesele kipub olema omane oma investeeringuid kaitsta nendesamuste hävimiseni välja.Ja tsivilisatsioon,mis on võimeline Kuule tehiskeskkonna rajama,on täpselt sama võimeline ka selle keskkonna kulmudeni maa(pinnase,noh)sisse pommitama.Nii et jah,ei ole midagi kaitsetumat kui selline koloonia mittepöörleval taevakehal.Aga noh,sõnaseadmine oli ladus,lugeda oli kerge-heas mõttes.Loodan,et Kaimar ehk kirjutab kunagi veel ja kahtlemata paremini.

04.12.2002 17:53:36 Mellon Collie

Samad sõnad - olen TUNDUVALT halvemaid asju lugenud, aga ka palju-palju paremaid. Stiil oli võibolla veidi...ma ei teagi...algajalik?, aga lugu talutav ja tõesti sirgjooneline, selge. Kena laastuke:)

04.12.2002 11:08:01 Tarts

Njaaaaah.... Selline positivistlik laastuke maailma l6pust ja uuest paremast ilmast. Ysna triviaalne ja sirgjooneline syzhee, skemaatilised tegelased. Lihtne lugemine. Ei teinud r66msaks, väga ei kurvastanud kah. Ei pea ajaraiskamiseks, kuid ei oleks ka midagi halba olnud kui oleks lugemata jäänud.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies