Algernon
Arvustused jutule «Teekonna algus» (Marcus Kaas)
[ Jutt | Jutulabor: oktoober 2002 | Uued arvustused ]

31.10.2002 20:25:31 heili

kas ainult mulle tundub nii v6i on tegemist ja"rjejutuga ? mis mulle kohale ei j6udnud ?

23.10.2002 11:13:46 Tamme

olen täiesti nõus BB jutuga! Minule isiklikult meeldivad sellist laadi lood ja loen huviga häid lugusi...

14.10.2002 21:02:28 BB

Muinasjutulaadne lugu. Lihtne, aga mitte liiga, samas ka köitev. Iga selgusetuks jäänud asjaolu kallal ei ole mõtet tähte närida. Nii võib ju iga peensuse küsitavaks muuta. Kus on öeldud, et jutt peab alati hingenärivalt põnev olema? Arvan, et see lugu on täpselt parasjagu nii haarav nagu ta olema peab.

10.10.2002 14:01:08 Taivo Rist

Niisiis sepp oli mees, kes aeg-ajalt seiklusi otsimas käib. Usun. Aga miks ta ilma relvata igasugustes ohtlikes kohtades ringi kooserdab? Seda ei usu! Kuidas on võimalik, et sepp kui kogenud seikleja pole targidest midagi kuulnud? Jälle ei usu! Ja kas peab ikka nii võõrapärane nimi olema kui dhargid? Olgu näiteks targid.

Miks targid kõik korraga kallale ei tulnud? Algul tuli üks ja ülejäänud ulgusid niisama kõrval, kuni sepp esimesega joonde sai. Ja pool tundi pole mingi napp võitlus, vaid väga pikk. Kas autor on proovinud pool tundi järjest kakelda?

Miks sepp magama pandud sõdureid ära ei tapnud?

Tagasihoidlik kahekäemõõk -- mida kõike ka autor välja ei mõtle! Kerged petteaktsioonid kahekäemõõgaga -- ma ei tea, kas niisugune asi on võimalik?

Miks võlurile üldse seppa vaja oli? Ainult üle müüri ronimiseks? Muuga sai ta ju ise hakkama! Ja veider, et üle müüri ronimist pelgas võlur liialt jõudu kulutavaks, sellal kui tosina peletisega võitlemine seda polnud. (Miks ta kokkupandavat redelit kaasa ei vedanud, oleks üksi saanud.)

Miks metsaisand üldse tüdruku röövis, kui ta teda vangis pidas ja lunaraha ei tahtnud? Aa -- kurja tegemise rõõmust! Aga miks võlur Metsaisandat tappa tahtis, kui ka teda tüdruk ei huvitanud? Mingid väga vanad vaenud, nagu lõpus öeldakse. Kui sellele jutule järgesid ja eellugusid kirjutada, siis võiks ühe kirjutada nendest väga vanadest vaenudest ja Metsaisanda kurjakspööramisest.

Kui võlur teadis, kus tüdrukut vangis peetakse, miks ta oma teadmisi Tarkadelinnas ei levitanud? See oleks arusaadav, kui ta tahtis tüdrukut endale. Aga ei tahtnud ju, tema tahtis ainult Metsaisanda surma!

Võluri ja Metsaisanda lõpuheitlus oli ... imelik. Vaenlase hävitamiseks kutsud rahe ja tuisu esile? Tekitanud siis kohe välgu, mis vaenlasele pähe lööb! Miks võlur ja sepp korraga Metsaisandale kallale ei läinud?

09.10.2002 15:57:05 Liis

Meeldivalt kulgev ja oleks tõesti kena algus pikemale teosele. Omapäraselt ja täpselt iseloomustatud tegelasi ja ümbrust. Kõik tundub olevat seotud ja seega ka viimane osa jutust tundub olevat seotud järgmise looga. Muidugi võiks tekst olla keerulisem. Põnevam? Kui see ongi vaid üks jutt, siis oleks tõesti rohkem põnevust vaja, kuid mitte teose esimese osana. Edu kirjutamisele!

09.10.2002 11:55:22 Imre

Olen eelmiste arvustajatega nõus teksti lihtsuse ja monotoonsuse suhtes. Kuid see ei seganud lugemist. Ma olen lugenud tekste mis on palju kehvemad sellest loost, kuid millegipärast kõvasti üleskiidetud kohalike SF gurude poolt. Maitse üle tavaliselt ei vaielda :)... See lugu oleks nagu mingi suurema asja esimene peatükk, sellele vihjab minu meelest ka pealkiri. Ootan siis huviga mida sepp eest leiab oma pikal teekonnal...

09.10.2002 08:55:27 Silver

Puiselt monotoonne tekst, ka sisu poolest igav, väheoriginaalne ja sädemeta.

07.10.2002 13:38:17 mart

hästi püüdlik jutt. lineaarne. midagi häiris lauseehituses - grammatiliselt on nagu kõik paigas aga lugejale pildi loomiseks liigagi lihtne ja reeglipärane. ilmetu.

põnevusest jääb vajaka.

kokkuvõtvalt: 3.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies