Algernon
Arvustused jutule «Maailma loomine» (Kristina Elt)
[ Jutt | Jutulabor: märts 1999 | Uued arvustused ]

21.06.2000 16:36:29 Siim Sőber

Loo esimene osa on mõttetu ilutsemine.

Ülejäänu kohta pean ütlema, et nõustun Rauliga selles osas, et seos Tolkieniga ei tule üldse kasuks. Põhjused on tõenäoliselt küll erinevad, sest ise pean ma Tolkist väga lugu, väikest viisi fänn lausa. Aga antud juhul arvan, et kui võtta edit menüüst replace ja asendada sõna "päkapikk" sõnaga koopaelukas ja "lohe" sõnaga lendiguaan oleks tulemus parem.

27.04.2000 16:51:01 Tuline Mees

Esimene osa on väga hea. Loomislugude puhul on aja kulgemise efekti loomine õige, nii on see ka eesti loomislugudes, kus alles pärast pikki toiminguid sünnib maailm, kummaline oleks kui see sünniks kiiresti. Heebrealastelgi lastakse ajal kulgeda, mis saluuti kohe ikka oodata!Mulle oleks meeldinud ainult maailmaloomise jutt. Kirjuta see! Ära neid kriitikuid usu,loomislugu pole mingi tühine raam, maale on ennemgi raamide pärast varastatud...Inspiratsiooniks loe kasvõi Vana Testamenti (beresit bara elohim...) või laula meie loomislaulu mere pühkimisest, õunapuust ja linnust, kes hakkab poegi pillutama.Anna minna, kirjuta oma genesis!Mulle su lugu igatahes meeldis.Pole see Mati mingi halb või vale nimi, praegu ei tea teoloogid ju kindlasti mitte isegi heebrealaste Jumala nime, sest seda naljapärast keegi ei öelnud välja. Keegi ei tea, võibolla oli see isegi Mati, mine võta nüüd kinni.

15.02.2000 21:11:01 Wőrokas

Lugu.

Istus inimene maha, kirjutas. Paistab, et üsna hoolega kirjutas. Paistab, et kirjutajale ka meeldis, mida ta kirjutas. Päris kindlasti on autor raamatuid lugenud ning üsna häid. Aga lugeda on seda raske, kusjuures isegi raske öelda, miks. Loed, loed ja silmad hakkavad tekstist üle libisema.

Mida autorile soovitada? Kirjutatud on korralikult, ja isegi üsna julgelt, kuid vajaka jääb originaalsusest, autori isikupärast... Kui seda pisut ühes või teises suunas ümber stiliseerida, võiks saada kas paroodia või hai-fäntazi, kuid praegu on see lihtsalt hoolikalt ja korralikult kirjutatud tekst.

Loodan siiski, et autor kriitikast ei heitu ja jätkab katsetamisi.

01.06.1999 16:32:05 janek

Mulle meeldis ja kohe palju. Alates esimest osast hakkas isegi pilt silma ees jooksma (I osas sama häguna ja abstraktne kui jutt). Samuti jutu selline hakkimine oli meeldiv. Nimi Mati aga häiris, Mati asemel võiks olla midagi ... abstrakset ja seosetut.

16.04.1999 16:38:45 AP

Mingis osas ühinen eelkirjutajate arvamusega, aga mitte täielikult. Et lõpuni lugeda, tuleb palju vaeva näha jah, aga ma millegipärast ei usu, et sellelt autorilt niipea midagi kaasakiskuvamat ilmub.

25.03.1999 13:14:53 Raul Sulbi

Ojahh, katsumus oli selle teksti lugemine! Katsumus...

Nõustun suurema osaga Taivo öeldust. Raam on mõttetu, Mati kui selline jäi äärmiselt hämaraks üksuseks, seos Tolkieniga tekkis, millises faktis ma aga ausalt öelda midagi rõõmustavat ei näe.

Tegelikult peitus ka teksti kolmes keskmises osas kolm (kui mitte rohkem) eri juttu. Ja neist tõsiselt meeldis mulle vaid 4. osas pajatatud lugu. Aga need teise ja kolmanda osa päkade-lohede lood lihtsalt ei läinud peale. No ei meeldi mulle selline fantaasiakirjandus. Ei meeldi.

Kirjutusoskust muidugi on, aga, nagu juba kirjutasin, kompositsiooniliselt on see tekst mu meelest suht äpardunud.

Ja veel. Kui Kristina Elt oleks näiteks pseudonüüm, mille taga varjab end meessoost autor, siis sellel tegelasel võib mõnel suuremal fännide kokkusaamisel küll haprasti minna. Seda muidugi juhul, kui ta jätkab lugejate piinamist selliste proosatekstidega...:)

23.03.1999 18:29:57 Taivo Rist

Lugu on raamjutustuse vormis, ent raam on üleliia. See ei haaku muu looga üldse. Mati on veel eriti veider. Kas ta on jumal või? Mati-nimelist jumalat ma ei tunne. V osa toimub USA-s. Kas ei võiks ta siis Matt või kestahes ameeriklane olla? Või toimugu lugu Tallinnas.

I osa on selline, et mitmed lugejad vist loobuvad edasisest. Millest on kahju, sest tagapool läheb paremaks.

Vanade kaanonite järgi pidi näidend olema viievaatuseline. Kas autor ka mõtleb, et kui 5 peatükki ei ole, et siis pole õige jutt?

Nüüd kiidan ka. Päkapikkude ja lohede vaen on väga hästi kirja pandud. Igasugused assotsiatsioonid tekivad: Tolkien, Asum, Härjapõlvlaste kaitseala. See on tore. Autoril on tulevikku.

Kui raam jutu ümbert ära võtta ja pealkirja muuta, saaks kohe hea loo. Erinevalt "Maailma parimast splätterist", mis ka paraneks, kui raam maha võtta, kuid saastaks jääks see ometi.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies