Algernon
Arvustused jutule «Mälestus» (Veiko Belials)
[ Jutt | Jutulabor: mai 2002 | Uued arvustused ]

12.06.2003 12:59:26 Kristjan Sander

Lõik "Johnnie ei mõistnud isegi täpselt, mida ta sellega silmas pidas, kuid tal oli tunne, et kunagi oli kõik teisiti, isegi nimetus, millega nad end nimetasid. Siis, enne kolonisatsiooni, enne linnu, enne karjasid... Millegipärast oli ta kindel, et ka karjad olid selle kõigega kuidagi seotud, kuid küsida polnud enam kelleltki -- kõik vastused olid jäänud tolmu alla maetud perioodi, mille nimi oli kolonisatsioon." on ülearune, nämmutab lugeja eest liialt.

29.08.2002 12:34:07 Marcus

Idee oli hea ja ma arvan, et sellega oleks märksa mahukama loo välja mänginud. Aga sellise jublakana ei kõlba see kuhugi - etteaimatav ja stambilik.

21.05.2002 19:29:38 D.A. Downsea

Enne kui asun oma arvustuse juurde pean mainima, et pole selles vallas varem eriti tegelenud ning ka ma ise pole parem kirjanik, kui tema. Kuna aga soovin lähiajal avaldada ka mõned oma üllitised siis mõtlesin oma nime tutvustada. Niisiis on see vaid minu hinnang olgu siis vale või õige.

Minu jaoks tundub juba algus veidi ebamäärane ning ilmetu, nagu oleks kusagilt lasteraamatust maha kirjutatud. Kuigi sisu ise on paljutõotav. Teksti alguses muutub kohe stiil huvitavaks ja ladusaks kuid siiski... Kui sul pole Balzac'i või Hugo nime - ei tasu niivõrd pikki kirjeldusi kasutada, kui ei oska sellega midagi tarka ega vajalikku öelda. Nagu teistegi poolt mainitud jääb loo mõte paljuski arusaamatuks. Ei pakkunud ka kogu see lugu mingit pinget ega kutsunud lugema. Lõpp aga oli nagu mõnes halvas märulis: viimane paharett sureb, peategelane tõuseb, ütleb oma lõpulause ja ... THE END

20.05.2002 20:13:56 Katz

Belialsi tuleks iga korralikult väljatöötamata idee eest trahvida. Ideedest tal puudust igaljuhul ei ole ja jutt jookseb ka hästi. Krooniline on aga see, et idee jääb selginemata ja ka töötlus ikka veel tooreks. Lugejal on seetõttu raske aru saada, miks, kes, kuidas, milleks ja muud selliseid loo hindamiseks olulisi asju.

Ilmselt ei ole mõttekas soovitada oma kirjutamisviisi muuta või avaldamiseks kirjutatust enesekriitilisemat valikut teha, sest tõenäoliselt teeb Belials lihtsalt edasi, mida ta parasjagu teeb.

Samas olen ise üsna kindel, et kui ta jätaks kehvemad jutud avaldamata, või rakendaks näiteks viie-kuue jutu kirjutamiseks kulunud energia umbes kahe jutu loomisesse, peetaks teda heaks ulmekirjanikuks.

Käesolevat juttu olen varemgi lugenud, kuid praegu tundus ta umbes täpselt sama toores ning raskestimõistetav kui esimesel kohtumisel. Juhuslikult tean, et idee seal taga oli palju suurem, kui loost välja tuleb, ja täiel määral paljulubav.

Koolistki tuleb ette, et inimesed jagunevad laias laastus andekateks ja mitteandekateks, ning teistpidi töökateks ja laiskadeks, ning et neist kahest jaotusest võib saada paljuytlevaid kombinatsioone. Belials on igati andekas ja igal juhul laisk.

17.05.2002 11:52:17 Pepper

Eino miks nii kriitiliselt? Väga puhas stiil. Miks peaks üldse ulme reaalsust kopeerima? Ilus sürreaalne fraas.

13.05.2002 17:07:11 Andrus

Kui eesti mees ikka viriseda tahab,siis peab ta seda saama ka.See jutt ei ole muidugi mingi pärl VB jaoks,aga lugege ometi tähelepanelikult,spetsialistid!Tegemist oli kolonisatsiooni teise lainega.Ja idee,et kõik mõistusega olendid end omas keeles inimesteks nimetavad,ei ole mitte uus.Pigem vana.Igatahes oli kogemus eelmiste juttude taustal täiesti positiivne.Nii et VB-d loen mina ikka edasi ja jõudu talle kirjutamiseks!

03.05.2002 12:16:33 Andri

VB võiks üllitada oma loomingulise kreedo. Et mida ta kirjutades endale eesmärgiks seab, mida taotleb. Võib-olla siis saaks pisut selgemaks ja ehk ka põhjendatud, mis on antud ja muude lugematute jutunublakate mõte.

Koloniseeritud planeet, lagunenud tsivilisatsioon, kolm jõmmi... Poetame viimasesse lausesse et kitiin ja suised ja kohe on puänt nagu ilmkärakas?

Kuidas sitikad oma nimede hääldamisega toime tulevad? Et tegu viskimarkidega, on mõeldud kohe eriliselt peene ja vaimuka vihjena? Kuidas nad laulavad - kas koibi kokku hõõrudes või kõrioreleid tehes? Kuidas alkohol lülijalgsete ainevahetusele mõjub?

Ja ikkagi, mida autor selle (väga vaieldav kas hoolikalt või hooletult) maalitud pildiga öelda tahab? Minule ei paista küll ühtegi väljaütlemist väärivat mõtet.

VB lood on nagu õhupallid - torka nõelaga ja mis tast järgi jääb? Ära hakkab tüütama.

03.05.2002 10:02:20 Pulsar

Just, see entsüklopeedia... Nagu isaacasimovlik võte, aga, nagu üks kommenteerija juba ütles, liig emotsionaalselt välja kukkunud. A ka perfektse vormistuse puhul pisut võõrkeha. Ja et pole inimesed, vaid sipelgad - tuleb jällegi Ahvide Planeet meelde :)

02.05.2002 21:40:42 CQB;)

Veiko . . . millal Sa viimati mõnes teatmeteoses tuhnisid? Yxki entsyklopeedia ei lase nii ladusalt & tundeliselt, isegi mitte sitikate oma. Kui ei usu, vaata järele, mida ytleb ENE Kalevipoja kohta -- suutäie naerda saad ehk ka.

02.05.2002 15:05:15 Toomas

Oh, kas tõesti ka Sina, Belials, tahaks küsida. Inimesed kadunud, sipelgad valitsevad maailma. Huvitav, palju üldse samateemalisi lugusid näiteks siinsamas Algernonis on? Äkki aitaks juba.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies