Algernon
Arvustused jutule «Grottaferrata palimpsest» (Janusz A. Grinewski)
[ Jutt | Jutulabor: aprill 2002 | Uued arvustused ]

10.06.2002 09:10:11 Tarts

Ilus ja tugev asi. Suur ja tubli töö taustmaterjaliga. Hobuse kannatlikkus seda k6ike kirja sisse panna. Tulemus on igati tubli ja ausalt öeldes esimene labori katsetus, mille puhul ka minul tekkis kysimus, miks see varamus ei ole. Aga see on juba härraste toimetajate kysimus ja mul ei ole mingit kava nende kompetentsuses kahelda. Nagu suuremat osa teisigi arvustajaid segas mind selle loo juures homoseksuaalne moment (no on sellised asjad anatoomiliselt mulle sobimatud, mis teha), aga ei saa kuidagi väita, et tegu oleks halvasti kirjutatud asjaga.

24.04.2002 19:08:18 Janusz A. Grinewski

Sain aru, et kellegi idee poolest võib ka autor siin sõna võtta?

Tahangi tänada kõiki arvustajaid nii siin kui ka Ulmekirjanduse Baasis asjaliku kriitika eest. Sellest oli palju abi! Klonda märkus oli muidugi täiesti õige, aga eks sellise pika teksti puhul on ka rohkete ülelugemiste järel ikka üksikuid loogikaapse ja mõttevääratusi sees. Trükivigu on ka oluliselt rohkem kui üks.

Tegelikult on käesoleva sõnavõtu idee suuresti selles, et üht vääritimõistmist selgitada. See, mis Kalevipojale tundus vilets puänt, polnud üldse puändiks mõeldud. Andsin nimme jutustuse arenedes väga palju ja väga otseseid vihjeid.

Tegelikult oleks sedalaadi selgitusi veel, aga nagu ma aru olen saanud, pole vist eriti hea toon, kui autor pärast loodu ilmumist selgitama hakkab, mida ta ütelda tahtis. Et see peab ikka jutust endast välja tulema. Luban, et proovin järgmises loos paremini.

17.04.2002 12:03:33 Kristjan Sander

Nõustun Katziga, et lugu on ülejäänud Laborist peajagu üle. Ise hääletasin siiski Laborisse panemise poolt ulmelise osa primitiivse skeemi tõttu, lähtudes sellest, et "Algernon" on siiski ulmeajakiri. Tunnistan täielikult antud tyki muid väärtusi.

16.04.2002 15:29:27 Katz

Stiilne, põnev, mõnuga loetav. Intrigeeriv. Tõsist tööd on tehtud, yhesõnaga, raskelt meeldis. Ylejäänud laborist peajagu yle.

Proloog oleks võibolla võinud lyhem olla, nii pikk ja heietav algus ei haagi tähelepanu, muudab kergelt kannatamatuks. Kohati oli ka ülejäänud jutus heietamist liiga palju, aga siis oli asi juba huvitavaks muutunud ja seetõttu elas yle.

Armastuslugu oli väga tasemel!

Yhesõnaga - kirjuta veel!

15.04.2002 07:58:08 Veiko

Päris hea lugu! Oleks võinud minu meelest olla isegi jutuvaramus.

05.04.2002 22:19:26 Klonda

Kalevipoeg leidis loo kohta ühe kirjavea.See tähendab, et ta luges loo rida-realt läbi.Tuleb tunnistada, et sellesama tõesti venimakippuva alguse tõttu piirdusin "diagonaalis" lugemisega ja nõustun lihtsalt seisukohaga "põhjalik töö". Leidsin samas ka siiski ühe vääratuse: Käekaotanu ei saanud toibudes kuidagi oma "armsama" käsi oma soojadesse p i h k u d e s s e võtta.

04.04.2002 02:25:55 tarmo

+.

03.04.2002 11:24:54 Kalevipoeg

Tuleb tunnistada, et tegemist on väga põhjaliku tööga. Paraku on aga tegemist ajavahemikuga, mis tavalisele inimesele vähe võõram, kui mõni muu ajalooetapp. Seetõttu võib tekkida lugejal raskusi selle mõistmisega, millega tegu on. Algus hakkab lool venima. Liiga kaua läheb aega, et tegelikud sündmused alguse saaks. Loo idee on muidu minu arust väga hea, ja loo keskel on ta ka väga hästi kirja pandud, aga algus, see algus... Oleks ka veel üks teine etteheide, mis isegi häirivam. Selleks on nimelt puänt. Kui mulle pannakse ette kahesajaleheküljeline saaga, siis ei taha ma nii haledat puänti, et selle esimestest lehekülgedest ja loo algust ära arvab. Kui veel meenutada analoogilise loo kuluga Hobbi "Salamõrtsuka õpilast, mis tugevam, kui see... Puänt lonkas mõlemat jalga. Loos oli veel kolmaski kahtlane asjaolu, homoseksuaalne suhe... Tunnistan ausalt, mina kui mittehomoseksuaalne olevus ei suuda sellist asja nautida. Olgu peale, see oli ilmselt loo arenguks vajalik. Tunnistan, et ei näe võimalust, kuidas seda lugu ilma jutustada saanuks. Aga see ei tähenda, et asi mulle meeeldinuks. Lisaks veel: üks trükiviga nii pika loo peale! Olles maadelnud teiste laborijuttude ja ka ISEGI varamujuttude kirjavigasusega oli tegemist lausa meeldiva puhkusega. Au autorile, au tööle. Kokkuvõtteks: kolm häirivat tegurit nii pika loo peale teevad kokku üle keskmise loo. Midagi vaimustavat see just ei ole, aga üle keskmise on tegemist kindlasti. Stalkerit sellega ei too, kuid häbeda seda lugu ka ei tasu.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies