Algernon
Arvustused jutule «Ära mõtle, kallis!» (Annika Jantra)
[ Jutt | Jutulabor: veebruar 2002 | Uued arvustused ]

21.03.2002 18:02:52 Tarts

Njah, kui ma poleks eelnevaid arvustusi lugenud, siis oleksin kirjutajat naisterahvaks pidanud kyll. Ja usute v6i ei usu, enne lugemist ma nime ei vaadanud. Ausalt öelda, mul poogen kas Jaan v6i Jaanika, minu abikaas räägib (kaldun arvama, et ka m6tleb) umbes samsas stiilis. On see siis nyyd naiselik v6i mehelik, ei oska mina öelda.

Kui nyyd jutust, siis jäi mulle segaseks, et oli nyyd tegu skisoga v6i oli see mingisugune unenäomaailm, sest ega see t6sine kyll ei tundunud. Kogu see värgindus oli EBAUSUTAV ja kui see oli taotluslik, siis jäi jällegi sellest tshimarukene ja viimane vindikene puudu. Ei meeldi mulle sellised mängud inimm6istusega- ma ei saa neist aru ja kogu lugu. Ka stiil oli nigu väheke rabe ja oleks tahtnud pisukese toimetamist/rahulikult ylevaatamist-lugemist.

19.03.2002 13:52:31 Indrek

Balansseerimine horrori ja humoreski vahepeal polde lasknud kumbagi õieti välja tulla. Jääbki keskele pidama, ei liha ega kala. Natuke naljakas, natuke jube. Idee iseenesest on aga rohkem huumori poole, nii et jutu võiks teha kolmandiku lühemaks, higistada kümmekond nalja juurde ja Pikrisse saata. Üldiselt selline keskmine olmeline torujorutamine, mida ulmeajakirjast ei tahaks mitte lugeda.

05.03.2002 15:12:06 Maria

Lahe ja lõbus. Algus jättis küll lihtsa humoreski mulje (ja mida kus see ulme on?), ent loo teine pool pani mitte/mõtlemise vajaduse paika. Tubli. Sisemonoloogi isasus/emasus silmi ei kratsinud. We`re all human here...

02.03.2002 18:59:46 Heh

Arvustustes toimuv on tihti palju huvitavam kui lugu ise. Igatahes pole juba tükk aega niimoodi naerda saanud. Edu teile!!

25.02.2002 19:21:11 Heli

Nõutuks võttis. Kohati naljaks pilalaast.Mõte, et keegi oma mõttejõuga suudab miskit või kedagistki füüsilisse maailma manada, pole ju iseenesest paha, ega originaalnegi. Tekst läks aga ikka ühest kõrvast sisse, teisest välja.Autoril soovitaksin siiski enne loo kirjapanemist veidike mõtelda. Ei ole see mõtlemine nii halb ühti.

25.02.2002 16:00:21 Mart

muig @ sanderi kolmas kommentaar vs esimesed kaks

jutt oli täitsa vahva.

25.02.2002 13:16:32 Taivo Rist

See on ikka raskelt hea jutt ja sellepärast on kahju, kui autori isik saladusse jääb.

Minu pärast oleks autor kihlveo kaotada võinud, sest mina ei hakka soolistes erinevustes sorima. Sugude sees on rohkem erinevusi kui sugude vahel. Ma ei usu neid, kes vastupidist väidavad. Tükk aega olin ma näiteks veendunud, et Terry Pratchett on naine, ja olin üsnagi pettunud, kui nägin pildi peal habet. Arvamus, et naine ei oska mehe siseelu kujutada, on umbes sama hea kui väide, et mees ei oska naise siseelu kujutada.

Siiski kihlveo Annika võitis. Enamik lugusid "Algernonis" ilmub isase (varju)nime all. Ei tule praegu meelde mõnda isase nime all kirjutatud juttu, millega käinuks kaasas vigin, et meestegelane pole piisavalt mehelikuna kujutatud.

23.02.2002 13:03:54 magnus

krt võtaks, mulle meeldis,...tavaliselt seda ei juhtu...ja kui Annika naine oleks, võtaksin temaga ühendust :-)

22.02.2002 18:08:21 Katariina

Yhest kyljest tore, kui oleme lohku tõmmatud! Aga teisest kyljest on liiga primitiivne ja eelarvamuslik väita, et meie arvamused tuginevad teadmisel, et tegemist on naisautoriga :P

Kuidas teha nyyd katse, et juhul, kui tegu oleks meespseudonyymiga, poleks tekkinud viginat, et miks peategelase monoloog on nii naiselik? Mina kyll myrki ei võtaks, et seda juhtunud poleks...

22.02.2002 18:01:37 Kristjan Sander

Mul ükskõik, mis soost autor on -- peategelase sisemonoloog aga on selles osas ebaõnnestunud, et selle põhjal on raske peategelast mehena ette kujutada. Üldiselt Internetis ei tasu pseudonüümidele üldse tähelepanu pöörata, see pole siit ilmselt kellelegi uudiseks.

22.02.2002 16:21:47 CQB

Õigekirja, viga, peal, kirjas, ei tee au isasele ega emasele autorile.

Lugema kah ei kutsu. Mistõttu lugemata osa ei arvusta;)

22.02.2002 14:56:07 Lohela

MOTT ;-)

22.02.2002 12:49:35 Annika Jantra

Miks minategelane ei tundu mehelikuna? Lihtne. Seepärast, et autor on väidetavalt naine. Nagu kommentaaridest näha, tehakse vahet nais- ja meeskirjanduse vahel. Üldine (eel-) arvamus on, et naine ei suuda kunagi meest mehelikuna kujutleda.

Vaidlesin oma sõbraga sel teemal väga pikalt. Sõber oli selline naiiv, kes arvas et nais- ja meeskirjandusel ei ole erilist vahet ja ei toimu mingisugust üht- ja teistpidi liigitamist. Vedasin temaga päris hea summa peale kihla, et liigitamine toimub.

Võtsin riiulist ühe väga ammu kirjutatud pooliku jutu-laastu ja kirjutasin lõpuni. Ta luges selle läbi ja jäi tagasihoidliku tasemega rahule. Et polnud väga viga. Ütlesin, et kui avaldan jutu enda nime all, siis kommenteeritakse jutu taset, aga kui avaldan naise nime all, siis arutatakse ainult selle üle, kas peategelane on piisavalt mehelik. Deal!

Võin selle peale mürki võtta, et kui autor olnuks mees (mida ta tegelikult on), siis ei oleks mehelikkuse küsimust üldse üles kerkinud! Ah et miks? Minu teiste juttude tegelastega pole seda probleemi veel tekkinud! Nii et asi on eelarvamustes!!! Kihlveo igatahes võitsin!

Siit moraal: kallid naisautorid, kui tahate loo sisu kohta eelarvamustevabu kommentaare saada, kirjutage mehe pseudonüümi all!

Kes Annika Jantra nime taga tegelikult ennast peidab, sellest ma parem ei räägi. Enda tervise huvides! Aga üks on kindel – Annika on mees.

21.02.2002 19:08:10 Orcus K.

Üllatavalt hea jutt! Hästi läbi mõeldud ja puänt oli ka olemas. Kahju et nii lühikeseks jäi! Edasiarendamis ruumi olnuks küllaga. Just siis kui lugu oleks võinud intrigeeriva pöörde võtta, saigi asi otsa. Vähemalt jäi kõvasti mõtteruumi üle ja teinekord on see päris lööv.

Idee poolest oleks saanud sellest ka hea horror jutu. Kui autor eelistas humoristliku lähenemist, mis siis ikka. Muhe ja nobe stiil polekski horrorisse sobinud. (stiili juures oli huvitav veel see, et mitte ühelgi tegelasel ei olnud nime! Kas see on minimalism?)

Peategelast oli muidugi kujutatud äärmusliku šovinistina. Tegelikult polnud karrakteril häda midagi. Ma ei ütleks, et ta kuidagi naiselikuna oleks mõjunud. Isegi kaks fuid poleks midagi muutnud! (pealegi Nero Wolf fuitas alatasa.) Pigem on asi julges katsetuses! Reeglina kirjutab nais-autor ainult naistest. Vastuvoolu ongi raske ujuda.

By the way, pöialpoisid olid ikka need, kes hei-hootasid, mitte päkapikud! Aga kui peategelane mõtleb välja hei-hootavad päkapikud, siis on muidugi olemas ka sellised olemas. ;-)

21.02.2002 10:47:01 RoheLohe

Oeh. MIs ma ikke oskan kosta. Erinevus naissoo ja meesoo kirjanduse vahel on olemas. Kahjuks v6i õnneks. M6tle m6tle, ei 2ra m6tle... m6tlesin hiljem, et kas peaks ise ka jutust midagi m6tlema, aga ikka ei osanud midagi m6elda, sest see jutt ajast mu m6tlemise nei keeruliseks, et m6tted, mis oleksid olnud mõtlemist v22rt polnudki enam nii erilised m6tted. Kas peategelase elu j2tkubki samas vaimus? kas j22bki m6tetuks indiviidiks?

21.02.2002 10:37:06 Silver Sära

Humoreski zhanris on see tekst väga lõbus ja vaimukas ajaviide. Kui see on debüütlugu, usun, et pole kaugeltki kõige nõrgem. Potentsiaali on.

21.02.2002 05:36:19 Must Kass

jeez!uz!, muidugi laske, soost hoolimata, kõik teid külastavad päkapikud peldikust alla, aga kui tegemist algaja naisautoriga, siis olnuks vast otstarbekam panna kirja nii, nagu tegelikult oli, ja "vikerkaarele" saata, mitte pugeda ulme varju :)

20.02.2002 21:13:06 Kristjan Sander aka Kriku

Mina ütlen 'fui', 'vuuihh!', 'issver!!' ja veel igasuguseid muid asju ka. Aga kogu see jutt oli lihtsalt täiesti ebaisane ja oleks seda ka ilma 'fuita', selles osas olen jätkuvalt Sinuga nõus.

20.02.2002 20:01:53 Katariina

Jutt jooksis lobedalt ja tegelikult oli täitsa fun. Kuna sattus just otsa Bukowski "Põhjatuse piiril" lugudele, siis tundus, et - tykk kõva toimetamist ja võiks asja saada kyll.

Yks on aga kyll selge - isane see mees kyll ei olnud. Ykski mees ei ytle täie mõistuse juures olles "fui", rääkimata... no enamvähem kogu sellest värgist, mis seal kirjas oli. Kerttu Rakke on sellepärast väga tänuväärne juhtum, et tema innustaval eeskujul tuleb tõdeda, et ka tibid võivad rämedalt mõelda ja päkapikke peldikupotist alla lasta, ilma, et nad sellepärast peaksid ennast meestegelaste läbi väljendama. Nii, et kui keeraks selles loos soorollid teistpidi, mis siis saaks? ;)

20.02.2002 11:11:53 Kriku

Lahe -- peale õlle mitte millestki muust mõelda tohtiv isane oma kujutlusvõime sünnitistega kimpus... See sisemonoloog muidugi küll eriti isaselt ei kõlanud, kuid mis sest...

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies