Algernon
Arvustused jutule «Viimane ülesanne» (Veiko Belials)
[ Jutt | Jutulabor: september 2001 | Uued arvustused ]

15.09.2001 01:02:13 Marcus

Paroodiaga polnud minu meelest üldse tegu. Jutt oli kirjutatud tavalise seiklusulme võtmes ja ei erinenud tavalistest Willardi-madistamistest just eriti palju. Ei leia ma selles jutus midagi head, kuid ka mitte midagi halba. Belials kirjutab tõepoolest paremini kui Berg, kuid see ei tee seda juttu heaks, veel enam paroodiaks.

Aga tegelikult pani see jutt mindki paari koha peal tahtmatult muigama (eriti see viimane lause!), kuid muud ei midagi.

10.09.2001 08:08:36 Veiko

Viimasepeal jutt!! Lugesin seda mõnusa dzässi saatel ja see on niisugusele komöödiale just õige taust. Üldiselt pole ma Beliase austaja, ausaltöelda pole ta peale "Ashinari kroonikaid" midagi head kirjutanud, kuid nüüd ta lausa ületas end. Tipptasemel jutt, maksimumpunktid.

09.09.2001 23:41:27 Orcus K.

Vaatan, et mu järsk seisukoht käesoleva paroodia puhul on kuhjaga laineid löönud. Siiski tunnistan käsi sydamel, ma pole vaimunóder ega idioot.

Kui oleks vómalik siin rubriigis kuidagi sónu tagasi vótta, siis ma teeksin seda. Väljendaksin end vahest veidi leebemalt, kuna polnud plaanis tigedate härgade ees punast rätikuga vehkida.

Veelkord, PALUN VÄGA VABANDUST ylekeeva emotsionaalse väljenduslaadi pärast.

09.09.2001 17:57:26 Jüri Kallas

Esiteks üks õiendus.
Jutulabor EI OLE kindlasti miski viimne varjupaik kohaliku ulme grafomaanidele. Jutulabor on koht, kuhu lähevad tekstid, mida toimetus arvab veel mitte valmis olevat, või kus toimetus arvab, et need ühikud pole veel päris adekvaatset teostust saanud.

Käesoleva Veiko Belialsi paroodiaga Lew R. Bergi loomingule (ja iseäranis Willardi lugudele) on see häda, et see jutt on kõike muud kui paroodia. See jutt mõjub sellisena, et kui oleks Veiko Belials tahtnud ise kirjutada ühte head Willardi juttu, et selline järgiaimamise katse. Kindlasti kirjutamistehnikalt parem kui suvaline Bergi loodud Willard... kuid ega selle tõestamist ju Belials endale eesmärgiks ei seadnud? Seda teab tema, teab Berg ise ja teavad ka teised, et Belials oskab Bergist paremini kirjutada. Üldiselt oskab ... seiklusulme puhul see nii kindel enam pole, sest selle jutu lõpp on seiklusulme mõõdustikus null. Paroodiasse oleks sobinud, aga paroodia see ju kah pole!

Loeks ürituse ebaõnnestunuks... tõsi, üks kord sai lõpus ka muiatud... noh, kus öeldi, et vaatame mis mees see Berg ka on. Kujutasin elavalt ette, kuidas Willard ja need ülejäänud kabajantsikud Bergi liistule tõmbavad. Oli korraks naljakas...

09.09.2001 03:08:26 CQB

(seda, mida ma jutust arvan, olen ma Veikole juba öelnud)

-- armas Andri, nimeta mulle mõni inimene, 'kelle jaox kirjutamine ei olex vaid hobi' -- Eesti Pahariigi viljastavates tingimustes, turumajanduse ajastul?

Isegi ilukirjanduse tõlkimine, mille eest natuke siiski raha saab, on tänapäeval hobi, kui tyli ja tulu suhet vaadata . . .

Või eelistaxid Sa autor-grafomaani, kes on nõus söömata & magamata kirjutama, sahtlite kaupa, andke ainult paberit? Seesugused fanaatikud pole yldjuhul paraku niipalju kursis ymbritseva reaalsusega, et keegi nende vaimutöö vilju nautida võix!

03.09.2001 21:08:18 Avo Nappo

Oh, tyhja nendest kriitikutest. Nendega vaatab Willard ise, kuidas saab. Eeldusel et ta oma kambaga Bergi käest tulema pääseb. Kui need mehed teada saavad, mis kuupäevadel ja kus me Marduse rahvaga koos käime..

Siit saaks tegelikult järje? ;)

Mis juttu puutub, siis paraku olen sunnitud alla kirjutama Mardi lausele: ”Korraks sai muiatagi”.

Paroodia peaks olema säravalt naljakas. Et oleks tabav ja ajaks naerma. Siin tekstis oli aga kogu aur jutu enese, õhkkonna loomise ja lõpupuändi ettevalmistamisel. Rohkem huumorit, härrased parodistid, rohkem karikatuuri!

03.09.2001 18:58:56 Andri Riid

Miks on Orcus K. arvustus sedavõrd idiootlik?

Mitmel põhjusel.

Esiteks on omapärane seisukoht, et paroodiaid tuleks kirjutada sellepärast, et kellelegi kohta kätte näidata. Niipalju kui ma lääne autorite poolt kirjutatud ulmeparoodiaid lugenud olen, on nad enamasti hoolivad ja pisut-pisut tögavad. Pigem austusavaldus kui satiir. Mis selles halba on?

Teiseks on iseendale vasturääkiv nimetada antud lugu saasta ümberkirjutuseks, kuid sealjuures ülipüüdlikult vältida Bergi saastaks nimetamist. Mis värk on?

Päris koomiline on juba ähvardus "Veel üks sihuke ettevõtmine ja kõik kriitikud hakkavad Eesti ulmet vihkama". Põnev oleks nende kriitikutega tutvuda. Ei no tõsiselt - kus need kriitikute hordid on? Kas Orcus K. peab ennast silmas?

Edasi võiks jätkata põhiteema ja nimelt Belialsi personaalküsimuse lahkamisega. Olen korduvalt mõelnud, et miks on nii, et Eesti üks andekamaid ulmekirjutajaid (annet näitab ka antud paroodia - kui mitte muud siis vähemalt mäekõrgust üleolekut Bergist - mis Bergi jaoks on ilmne tipp, tuleb Belialsil muuseas välja) ei ole suutnud ennast tõestada? Ei saa ka öelda, et ta oleks oma annet raisanud - Belialsi tekstimahud pole kunagi nii suured olnud, et võiks rääkida suurest (ja raiskuläinud) produktsioonist.

Mind kummitab mõte, et lääne oludes oleks Belials viljakas romaniseeringute jm. sekundaarkirjanduse autor. Mulle tundub, et ta kirjutab paremini, kui on kindlates raamides. Sest teostus pole Belialsil kunagi sedavõrd longanud kui sisu ja ideed.

Teine asi on teatud läbematus, mis avaldub selles, et Belials püüab enamasti hakkama saada minimaalse tähemärkide arvuga. Ehk peegeldub siin see, et kirjutamine on Belialsi jaoks vaid hobi?

03.09.2001 11:15:11 Marek Simpson

Meeldis. Oli andekas. Ei olnud solvav. Ära lase ennast sellest allpoolasuvast vaimunõdrast soigumisest häirida, Veiko.

03.09.2001 11:03:41 Mart

Niipalju kui on erinevaid inimesi on ka erinevaid arvamusi. Loetav. Korraks sai muiatagi. Niiet eelnenud hävitava kriitikaga kindlasti ei ühine.

03.09.2001 09:54:00 Orcus K.

Mis mõte sellel on? Ma saan aru küll, et tahetakse parodeerida, aga oleks võinud siis vähemasti seda hästi teha. Paroodia peaks olema peen ja vaimukas. See on paraku "hobusepask".

Mõte selline, et kui üldse parodeerida, siis teha seda vaimukalt ja paremini, kui originaalis. Ehk otsida jaburalt HEA idee ja teostada nii meisterlikult, et Berg ei saaks arugi, et see tema kirjutatud pole või (mis veel parem) tunneks kadedust, et tema nii hästi oma valdkonnaga toime ei tule. Siis näeksin asjal mõtet.

Aga praegu, kus kodumaine ulme puujalaga ringi tatsab, on kogu ettevõtmine häbilugu. Saasta on niigi palju ja kui veel seda saasta ümber kirjutama hakatakse, siis on Algernon tõesti paras prügikast. (Bergi ma saataks ei nimeta, ta on oma tasemega täiesti omal kohal)

See jutt on igatahes kohutav ja isegi veidi solvav. Veel üks sihuke ettevõtmine ja kõik kriitikud hakkavad Eesti ulmet vihkama. Täiesti põhjendatult.

Ehk, suunake energia targemale ettevõtmisele ja kirjutage normaalseid jutte. PUNKT

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies