Tähesajust

1. Meediast

On väga hea, et meedia pühendas nii palju tähelepanu meie lemmikule astronoomiale. Muidugi pole ilus ajada segi päevi, aga võibolla teenis seegi segadus astronoomia populariseerimist. Muidugi on kahju inimestest, kes ei lugenud-kuulanud meie soovitust otsida linnatuledest varjatud vaatluskoht. Me vabandame nende tartlaste ees, kes leidsid Tartu Tähetorni suletuna ja telefoni tummana. Järgmine kord paneme ukse peale tegevussuunised (automaatvastajat vist keegi meile ei kingi).

2. Tähesajust meil

Meil õnnestus siiski drakoniide näha. Tähesajuks seda küll kuidagi lugeda ei saa. Kahjuks oli meil Tartus ainult kaks meteoorilugejat: Helle Jaaniste ja Anti Hirv, vaatlesime Raadil. H.J. kell 20.15 kuni 21.15, A.H. 20.45 kuni 21.45. Kirja panime kumbki 8 meteoori, mis pole palju. Aga et need olid kõik drakoniidid ja nähtud üsna viletsates tingimustes (oli pilvevinet ja tugev kuuvalgus), siis kinnitasid need vähesedki meteoorivoolu olemasolu. Hämmastas suur erinevus lendtähtede vahel -- drakoniidid on perseiididega (neid oleme juba kolm aastat lugenud) võrreldes silmatorkavalt aeglasemad, rahulikumad.

Meie vaatlejatel Tallinnas ei vedanud -- sadas vihma.

3. Tähesadu maailmas

TA TOIMUS. Jaapanis loeti maksimaalseks tunniarvuks 371 (kell 16-17 meie ajas). Jaapanlaste aruandest: Ka nemad kurtsid liigse kuuvalguse üle. Üldiselt hinnati lendtähtede heledused nõrgaks, heledamaid oli väga vähe.

Lõplikke kokkuvõtteid alles muidugi tehakse, aga juba on selge, et eurooplastele jätkus meteoore vähem. Ennustatud maksimaalse voo aja parandas loodus meie kahjuks. Raadiovaatlejad muidugi fikseerisid tähesaju kenasti. Kui IMO aruanne drakoniididest valmib, siis teen sellest ka kokkuvõtte.

4. Kokkuvõtteks

Meil tuleb edasi oodata. Leoniidide saju aeg on lähedal (17/18. nov.), aga küsimus on -- kas tuleb sel või järgmisel aastal. Kui tuleb sellel, siis on eurooplased jälle halvemas olukorras. Aga leoniidide sadu on alati olnud tugevam, nii et jätkub midagi ehk ka meile.

Päris lõpuks: arvatavasti võitsid siiski kõik, kes end tugitoolist ja telerist lahti rebisid ja eile õhtul loodusesse läksid. Meil oli Raadil kaasas ka kooliteleskoop; kuud, Jupiteri tema kaaslastega ning Saturni õnnestus vaadata umbes poolelsajal tartlasel.

Helle Jaaniste
9. oktoober 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]