Avastati veel kaks uut planeeti

Muidugi väljaspool meie Päikesesüsteemi. Need avastasid Geoffrey Marcy (San Francisco State University) ja Paul Butler (Anglo-Australian Observatory), kes on nüüdseks teadaolevast kaheteistkümnest "võõrplaneedist" leidnud kokku üheksa. Üks äsjaavastatutest tiirleb Luige tähtkujus asuvast tähest HD187123 vaid 6 miljoni kilomeetri kaugusel, sooritades täistiiru kolme (!!!) päevaga. Tema mass on umbes sama suur kui Jupiteril. 7,9-tähesuuruse heledusega HD187123 asub meist 154 valgusaasta kaugusel. Tegemist on oma massi, heleduse ja temperatuuri poolest Päikesele väga sarnase tähega, vaid metallide sisaldus on Päikesest suurem. Peaaegu kõik seni avastatud planeedid tiirlevadki ümber tähtede, mille metallisisaldus on vähemalt sama suur või suurem kui meie kodutähel (st. Päikesel).

Teine uutest planeetidest on oma päikesest, Veevalaja tähtkujus olevast HD210277-st vaid 15% kaugemal kui Maa Päikesest. Täistiiru tegemiseks kulub sellel samuti Jupiteri massiga planeedil 437 päeva. HD210277 lahutab meist 68 valgusaastat, tema heledus on 6,6 tähesuurust. Kuigi on väga tore leida planeet, mis oma tähest samal kaugusel kui Maa Päikesest, oleks parem, kui Jupiteri massiga planeet asuks siiski viis korda kaugemal (st. nagu Jupiter Päikeset). Siis võiks sarnasuse põhjal loota seal ka Maa-taoliste planeetide olemasolu, mida nende väikese massi tõttu veel otseselt avastada ei suudeta.

Mõlema planeedi leidmiseks kasutati maailma suurimat, 10-meetrise peegliläbimõõduga Kecki teleskoopi Mauna Kea (kustunud) vulkaanil Havai saarestikus. Nagu ka eelmistel kordadel, kasutati nende avastamiseks spektroskoopilist meetodit, st. otsiti tähe spektrijoonte perioodilisi nihkeid. Kokku oli uurimise all 430 Päikese-sarnast tähte, vaatlusteks kulus 12 ööd viimase üheksa kuu jooksul. HD187123 polnud esialgu uuritavate tähtede hulgas. Selle soovitas nimekirja võtta Sussexi ülikooli üliõpilane Kevin Apps koos 29 teise tähega. Ühtlasi soovitas ta 30 esialgselt nimekirjas olnud tähte välja jätta, sest ei pidanud neid headeks kandidaatideks. Oma valiku tegemisel kasutas ta Interneti vahendusel saadud kõige uuemaid andmeid nende tähtede kohta. K. Apps on amatöör-astronoom, ja seda juba seitsmendast eluaastast peale.

Tõnu Tuvikene
27. september 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]