"Mars Global Surveyor" jätkab pidurdamist

Kaua aega pole olnud põhjust rääkida "Mars Global Surveyor'ist" (MGS). Ega erilist põhjust pole ka praegu, sest MGS-ga on kõik korras ja ta jätkab Marsi atmosfääris pidurdamist. Kuna tolmutormi pole viimasel ajal olnud, siis on pidurdamine kulgenud isegi oodatust paremini ja praegune tiirlemisperiood 15 tundi 42 minutit on 93 minuti võrra lühem kui eelmise aasta lõpul ennustati. Viimase kuu jooksul on tolmu hulk atmosfääris siiski suurenenud.

Eelmisel kolmapäeval (18. veebruaril) lõpetati teaduslike mõõtmiste tegemine, kuna lühenenud tiiru ajal ei jõuta pidurdamise vahepeal sellega tegelda. Teadusega tegelemine taastatakse märtsi lõpul, kuid siis katkestatakse jälle pidurdamine, tõstes orbiidi madalaimat punkti praeguselt 119 kilomeetrilt kõrgemale. Pidurdamine katkestataksegi selleks, et oleks võimalik teadusele pühenduda. Pidurdamine taastatakse septembri lõpus ja lõplikule orbiidile jõuab MGS järgmise aasta märtsis või aprillis.

Natuke tegeldakse teadusega siiski ka praegu, kasutades asjaolu, et MGS jääb nüüd iga tiiru ajal Maalt vaadates Marsi taha, vahetult enne ja pärast seda aga läbivad raadiosignaalid Marsi atmosfääri. Jälgides seejuures toimuvaid signaali tugevuse ja sagedusi muutusi, saab teha järeldusi atmosfääri ehituse kohta.

Tõnu Tuvikene
24. veebruar 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]