Leoniidid 17. novembril

17. november on päev, mil Maa kohtub leoniidide meteoorivooluga. Erinevalt perseiididest ja geminiididest pole leoniidide vool ühtlane, meteoorkehad liiguvad orbiidil mitte pideva vooluna, vaid pilves. Selle pilve tiirlemisperiood on 33 aastat ja viimane kohtumine, kus USA läänerannikul nähtud meteooride tunniarvud küündisid paarisaja tuhandeni, toimus 1966. aastal.

Prognoos tähesaju kordumiseks lähiaastatel eelistab aastaid 1998 ja 1999. Pilve tekitajaks olev Tempel-Tuttle'i komeet läheneb Päikesele tuleva aasta algul (on periheelis 28. veebruaril) ja komeedi lagunemisel tekkinud pilv on temast tagapool. Seetõttu ei peeta tähesadu tänavu tõenäoliseks; pealegi on vaatlustingimused erakordselt kehvad, kuna taevas on vana kuu, mis asub väga kõrgel ning valgustab taevast kuni päikesetõusuni. Et leoniidid on hommikune vool (Lõvi tähtkuju tõuseb meil pärast keskööd), jäävad nõrgemad lendtähed valges taevas nähtamatuks.

Meteoorivaatleja Joe Rao (Ameerika) juhib tähelepanu asjaolule, et 1799. a. suure tähesaju ajal oli Maa, komeedi ja pilve vastastikune asend umbes samasugune, nagu tänavu: Maa läbib voolu 108 päeva enne komeedi saabumist (1799. a. oli vahe 117 päeva). Seetõttu loeb tema võimalikuks, et tähesadu võib toimuda juba tänavu.

Eestimaa astronoomiahuvilistele võime seetõttu soovitada: kui öö vastu esmaspäeva (ja kui jõudu jätkub, siis ka teisipäeval) peaks selge olema, otsige oma koduaias varjuline koht, kus edelataevas on varjatud puude või ehitistega (Kuu pärast!) ning ärge pidage paljuks paar korda öösel välja minna. Parim vaatlusaeg (ja suurem tõenäosus näha heledaid meteoore) on kella viiest kuni päikesetõusuni. Lõvi tähtkuju hästi äratuntav trapets on sel ajal kagutaevas, soovitatav vaatlussuund on sellest põhja poole, kuni seniidini. Kui näete meteoore, märkige üles kellaaeg ja ligikaudne heledus lähemate tähtedega võrreldes.

Helle Jaaniste
14. november 1997


[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]