Asunik asub tööle

[Asunik Barnacle Billi 
uurimas]

Esmaspäeva, 7. juuli hommikul (meie aeg) äratati Asunik üles ja ta alustas oma esimest tööpäeva. Tööülesanne: pöörata 20 kraadi, liikuda 36 sentimeetrit ja koksata kivi hüüdnimega Barnacle Bill. Barnacle on inglise keeles üks selgrootu vee-elukas alamklassist Cirripedia, eesti keeles nimetatakse nuivähiks. See kivi olevat nimelt nuivähi-kujuline. Seejärel lülitatakse sisse APXS (Alpha Proton X-ray Spectrometer, seega alfa(osakeste)-, prooton- ja röntgenspektromeeter) Nuivähi Billi keemilise koostise määramiseks. Tulemusi veel ei tea. Järgmine uurimisobjekt on kivi hüüdnimega Yogi Bear.

Ühe teate järgi pole ühendus sõiduki ja maanduri vahel ikka veel päris korras, läbi läheb umbes 80% informatsioonist. Teise teate järgi on õnnestunud kiirust tõsta 8000 boodini, mis olla väga hea tulemus.

Maandur nimetati detsembris surnud kuulsa planeetideuurija ja astronoomia popularisaatori Carl Sagani (1934-1996) auks "Carl Sagan Memorial Station", seega siis Carl Sagani nimeliseks (uurimis)jaamaks. Carl Sagan oli NASA konsultandiks ja Pathfinder on esimene USA automaatjaam, mille Marsi juurde saabumisel Carl Sagan osaleda ei saanud.

Tõnu Tuvikene
7. juuli 1997



[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]