Gamma-kiirguse sähvatuste saladus lahenemas. 2.

Käesoleva aasta aprillis oli meie uudisgrupis juttu gamma-kiirguse sähvatustest, mida on üle paari aastakümne taevas jälgitud. Viimase kolme kuu jooksul on neid seni saladuslikke objekte õnnestunud vaadelda maailma suurimate Palomari ja Kecki teleskoopidega ka optilises kiirguses ja raadiokiirguses (raadioteleskoobiga VLA).

8. mail Itaalia-Hollandi satelliidilt BeppoSAX vaadeldud sähvatuse kohas on avastatud ka optiline kiirgusallikas, mille punanihe kinnitab, et ta asub kosmoloogilistel kaugustel ja paikneb tõenäoliselt galaktikas.

Näib, et see saladus on lahenemas, kuigi veel ei teata, mis nähtus nii suure energia vallandumise põhjustab. Kiirguse iseloom ja ajaline muutus on viinud uurijad hüpoteesile, et gamma-sähvatused on tekkinud ülivõimsast plahvatusest (tulekerast). Selline plahvatus võis tekkida kahe neutrontähe ühinemisest varase Universumi galaktikas. Neutrontähed on oma aktiivse eluperioodi lõpetanud väga tihedad tähed, mis pole aga siiski suutnud variseda mustaks auguks. Gamma-sähvatuste avastamislugu pole veel lõppenud...

Erik Tago
6. juuni 1997


[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]