Startis "Planet-B", Jaapani esimene Marsi-automaatjaam

Laupäeval, 4. juulil startis Kagoshima kosmosekeskusest Jaapanist selle riigi esimene Marsi uurimiseks mõeldud automaatjaam "Planet-B" ehk teise nimega "Nozomi" ("Lootus"). Stardikuupäeva valikut mõjutas see, et 4. juulil möödus aasta "Pathfinderi" maandumisest Marsil. Pärast kiiruse kogumist kahe möödalennuga Kuust jõuab "Planet-B" Marsi juurde 1999. a. oktoobris. Siis on Jaapan kolmas riik USA ja NSVL järel, kes planeetidevahelise lennuga on hakkama saanud.

"Planet-B" ülesandeks on Marsi ümber tiireldes uurida atmosfääri ja päikesetuule (Päikeselt lähtuv laetud osakeste voog) vastasmõju ning mõõta hapniku kosmosesse lahkumise kiirust. Peale selle pildistab ta Marsi tolmutorme ja püüab raadioimpulside abil leida pinnasest vett. Vee leidmine (või mitteleidmine) on väga oluline elu eksisteerimise seisukohalt.

"Planet-B" kaalub vaid 450 kg, sellest 278 kg on kütus. 15 teaduslikku uurimisriista kogukaaluga 35 kg pärinevad lisaks Jaapanile veel USA, Kanada, Rootsi, Saksamaa ja Prantsusmaa teadusasutustelt.

Tõnu Tuvikene
5. juuli 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]