Linnuteega põrkuv kääbusgalaktika aitab leida varjatud ainet

Johns Hopkins'i ülikooli (Baltimore, USA) astrofüüsik Rosemary Wyse väidab hiljutises pressiavalduses, et Amburi tähtkujus asuv kääbusgalaktika on põrkumas Linnutee galaktikaga, kuid oma väiksuse tõttu peaks lagunema viimase gravitatsiooniväljas enne, kui jõuab Galaktika keskele. Amburi kääbusgalaktika, mille mass on vaid tuhandik Linnutee massist, avastati alles 1994. a., sest ta asub Linnutee keskme suunas ja tema tähti on väga raske eristada tihedast tähtedega asustatud Linnutee alast.

Wyse'i ja tema kaasautorite vaatlused ja arvutused on näidanud, et see Linnutee äärealasse sisenenud kääbusgalaktika tiirleb ümber Linnutee perioodiga umbes miljard aastat ning peaks olema ammu lagunenud osadeks oma võimsa naabri gravitatsiooniväljas. See, et nii väike tähesüsteem püsib veel koos, annab Wyse'i arvates tunnistust, et ta peab sisaldama hulga varjatud ainet.

Teatavasti on astronoomidele juba aastakümneid peavalu valmistanud nn. tume ehk varjatud aine, mille olemasolu tuleneb paljude hiidgalaktikate pöörlemisest ja galaktikate liikumisest galaktikaparvedes. Tumeda aine hulgaks on seni hinnatud vähemalt 10 korda nähtava aine massi. Seni pole olnud kindlaid tõendeid selle kohta, et varjatud ainet peaks olema ka kääbusgalaktikates. Amburi galaktikaga sarnaseid kääbuseid tiirleb Linnutee ümber ligi kümmekond. Amburi galaktika lähedus (asub meist ligi 20 kiloparseki kaugusel) annab võimaluse uurida üksikasjalikult sinna kuuluvaid tähti ja nende liikumist ning ka tumeda aine avaldumist. Galaktikate "kannibalismi", kus suurem galaktika on "neelanud" tema lähedusse sattunud väiksema kaaslase, on näha paljude galaktikate puhul. Nüüd osutub, et selline "kannibalism" toimub ka meie oma kodugalaktikas, mis võib aga kaasa aidata varjatud aine probleemi lahendamisele.

Erik Tago
14. veebruar 1998 (postitatud 16. veebruaril)


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]