"Lunar Prospectori" start edasi lükatud

Tänaseks (st. teisipäevaks) planeeritud Kuu-uurimiseks mõeldud USA automaatjaama "Lunar Prospector" (LP) start lükati päeva võrra edasi. Põhjuseks ühe lendu jälgima pidanud USA õhujõudude radari rike. Vaid mõni tund enne planeeritud starti sai teatavaks seni saladuses hoitud asjaolu, et LP-l on unts eelmisel aastal hukkunud tuntud planeedi- ja komeedi-uurija Eugene Shoemakeri tuhast.

Tänases "Postimehes" on lehekülje 13 all paremal servas lühiteade LP kavandatavast stardist. Kahjuks sisaldab see ühe suure ja paar väiksemat ebatäpsust. Suureks (pehmelt öeldes) ebatäpsuseks on väide, et LP "... ülesanne on saata Kuu-lähedaselt orbiidilt meie lähimale taevanaabrile pinnaseuuringuid tegema viis aparaati...". Õige on siin number viis, niipalju on tõesti LP-l teadulikeks uurimiseks mõeldud aparaate. Neid aga ei saadeta Kuu pinnale, vaid nad jäävad koos LP-ga ümber meie kaaslase tiirutama ja teevad oma tööd viimasest 100 km kaugusel, sealhulgas ka külmunud vee (st. jää) otsimist ja pinnase koostise määramist. Viimast maavarade otsimiseks nimetada on kerge liialdus.

Õiendamist tahab ka väide, et tegemist on viimase 25 aasta suurima Kuu-uurimise projektiga. Paraku pole sellest patust puhas ka allakirjutanu (vt. 1. jaanuari "Obs-teated"). Tegelikult tõi veel 1976. aastal N. Liidu automaatjaam "Luna 24" Kuult pinnaseproove ja 1994 tiirutas Kuu ümber USA kaitseministeeriumi ehk rahvakeeles Pentagoni automaatjaam "Clementine". Õige on seega öelda, et LP on suurim NASA(!) Kuu-uurimisprojekt pärast 25 aasta tagust "Apollot".

Tõnu Tuvikene
6. jaanuar 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]