Algernon
Arvustused jutule «Võrumaa mees (II)» (Kalevipoeg)
[ Jutt | Jutulabor: detsember 1999 | Uued arvustused ]

12.10.2003 18:17:25 jyt

mis lits see on

18.01.2000 20:35:50 Taivo Rist

Siin on 3 teineteisega nõrgalt seotud lugu. Esimene (Võrumaal) jääb Hargla "Uskmatuse hinnale" alla. Legend on kehvem kui Orlau "Malinis Malini metsast". Teine (Leedus) polnud Sandri toodud põhjustel suurt parem.

Kolmandas (Eimesel) vääris tähelepanu idee, mille järgi inimkonnast pääsevad eestlased ja leedulased (lätlastele jälle ära tehtud!). Muidu oli kolmas lugu kõige nõrgem, viimistlemata. Kui näiteks rahvuslik koosseis on 60 % leedulasi / 25 % eestlasi, võiks enamik kohanimesid (eeskätt planeedi nimi) olla leedukeelsed. Mida eimes leedu keeles tähendab? Ja kui täht paisub, siis kipub ta lähemaid planeete endasse haarama. Haiguste kadumist ma ei usu ja samuti inimkonna võimet päikest salaja jäägitult hävitada. Maine paradiis Barnardi kiirjooksja ümber on ka muidugi naljanumber.

30.12.1999 22:29:58 Kristjan Sander

Pikk ja lohisev jura, suurte raskustega loetav. Kirjeldused ja jutustamislaad tuimad, sündmustik naeruväärselt ebausutav (väikeriik varjab oma teaduslikke saavutusi, mis võivad maailmasõja kulgu muuta ning kolm üliriiki piirduvad vaid aeganõudvate ja riskantsete spioonioperatsioonidega). Ka maailmaloomise legendis endas polnud midagi köitvat, analoogilisi asju on mõõtmatult paremini kirjutatud.

Null punkti.

27.12.1999 00:00:18 Mart Raudsaar

Vaat selline on müüt maailma loomisest, mis mind lummab ja paelub!

Loo Leedu liin jäi veidi nõrgaks ja ülejäänud looga väheintegreerituks. Ma ei oskagi esimese hooga öelda, mida oleksin teisiti teinud...

Võib olla on Võrumaa liin väga detailideni viimistletud, mille raames jooksevad eristatavad alateemakesed; ja Leedu liin ei ole seda mitte, jäädes meeraamiks väheste kärgede ning napi meega.

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies