Algernon
Arvustused jutule «Soojuse toomine» (Osvald Soobel)
[ Jutt | Jutulabor: märts 2003 | Uued arvustused ]

08.04.2003 19:31:25 Mellon Collie

Mismoodi see muumitrolle meenutab? Mitte ei saa aru... Minu arvates väga hea jutt, justkui eestlastele mõeldud - kui keegi meist ei austa enam Maaema, lõpetame nagu Chen - usu kaotanuna, mõistmata Soojust... Väga ilus sügavamõtteline idee ja ega teostus ka just kõige halvem polnud. Mulle igal juhul väga meeldis:) Soojust kõigile, selle jätkuvat mõistmist ja aus pidamist autorile!

07.04.2003 12:06:20 Ene

Kui ma peaksin juttu kuidagi hindama, siis üle 2 ta minu käest ei saaks. Aga kui lihtsalt arvama midagi, siis...

Tegelikult, mulle oli väga sümpaatne loo soojus ja naiivsus. Selline tore lastekas, kuid õlgu pani kehitama detailirohkus ja hüplikus. Ma parem ei räägi loogikavigadest... Kuigi sellest kohast ma nüüd küll aru ei saanud, et keegi pidi süüa tegema ja siis nad tatsasid mööda lumist maastikku?!

Ja Filifjonkadest ei saanud üldse sotti... Ega ka kärpide askeldamisest...

04.04.2003 11:55:22 UL

Ahjaa, maailm oleks suht pädev ka miskise RPG alusmaterjalina. Piisavalt huvitav ja teistsugune. (vihje vihje autorile ;) )

04.04.2003 11:53:27 UL

kõigile, keda häirisid "loogikavead": meie tsivilisatsiooni tehnika on jõudnud kosmoselendudeni, ometion olemas nii äärmuskristlased, kui ka inimesed, kellest kirjutab http://www.darwinawards.com Leidub asju, millede peale lihtsalt ei tulda, kuigi teistele on need jälle loogilised. Ja mis puutub rohtlas elamisse ja kosmoses sõdimisse tehnoloogilise erinevuse koha pealt, siis veel näiteid: 1) pilt ajakirjast, kus kiviajas elav hõim tõmmab läbi dzungli valguskaablit, kiire netiühenduse tarbeks 2) tõmman naabrile netiühendust, soojatrassi kaudu. ja testin kaablit, miskise kantava arvutiga trassi kaevu põhjas. ja hakkn itsitama, kui olukorrale mõtlen: rooman mööda trassi, keerutan juhtmed näpiga kokku ja sealt hakkab liikuma meie "infoühiskonna alustala", kusjuures testin asja arvtiga (värviline LCD, 200MMX vähemalt, CD), mis on maha keeratud vanalt(!) nässus trakitsalt ;)

jutt igatahes ülimalt muhe, ja maailm huvitav, TAHAN VEEL!

29.03.2003 20:58:23 Marcus

Jutu idee on iseenesest päris hea. Samuti on maailm autoril päris hästi välja tulnud ning ka kirja on pandud suhteliselt normaalselt, kuid midagi olulist jäi nagu puudu.

Samuti häirisid mõned pisiasjad nagu, miks elavad intelligentsed olendid kuskil hanges ja eelistavad surnuks külmuda, selleasemel et tuppa sooja minna, ja teatud kannibalism ei sobinud ka sinna eriti. Samuti jäi mul natuke arusaamatuks selle retke mõte.

Aga lootust on, et asi läheb paremaks!

26.03.2003 19:06:42 Andrus

Muumitrollid,Kui jumalad surid,Kääbik...esimese ähmiga rohkem tule nagu meeldegi.Ah soo,olümpiatule süütamine kah.Ja natuke tähesõdasid.Ja tegelikult üleüldse,siit nurgast ja sealt nurgast,aga vist laiali,mitte keskpõrandale.Ah jah,üks mingi prantslase jutt oli ka umbes samas helistikus,aga see oli justkui hullemgi veel.Aga lugeda oli mõnus,mis sest,et segane.Mulle vist sobib selline lauseehitus.Aga see on ka kõik.

22.03.2003 17:00:35 Taivo Rist

Ma kardan, et täiskasvanutele siit korralikku juttu ei saa. Esimene küsimus: kuidas olevused, kelle vaimsed võimed lubavad juhtida kosmoselaeva ja lahingulenukit, pole külma talveöö vastu mõelnud välja paremat kui üksteise kaissu pugeda? Pole lumeonne ega midagi? Pole vist ka talveks süüa varutud?

Samas maailm on olemas. Siit saaks korraliku lasteraamatu. Illustratsioonid jooksevad juba silme ees. Lugu ei tohiks "lastepärasemaks" keerata, vaid jätkata samas vaimus.

Mind huvitab teine asi. Nad elavad ju kõik pidevas mahamurdmise ja ärasöömise ohus. Selles, näib, poleks midagi kriminaalset. Millised on nende omavahelised suhted, kui on täiesti võimalik, et mõned otsustavad: nälg on, sööme selle ära! Ka niisugust asja annab lasteraamatusse sisse panna. Saaks loole teise plaani nagu "Muumitrollis". Praegu tuleb nõustuda Tartsiga: tädi Tove on mäekõrguselt ja mäestiku laiuselt üle.

Hinnata on väga raske. Osa asju nõuab viit, osa ühte... Mingi kolm siis?

21.03.2003 13:07:25 mart

hmm... mis tähtsust on sellel kes on autor? tekst on ju see mida loetakse ja arvustatakse. mõnede arvustajate sõnavõtust kostub tugevalt läbi vastumeelsus Soobli suhtes. kuidas suudetakse juttu objektiivselt hinnata kui ollakse juba "vastumeelestatud" selle autorile?

äärmiselt meeldiv on näha, et Andri Riidi arvustus vastab täpselt sellele mida Karl Arnold eelnevalt kirjeldas: "Vastik on lugeda arvustusi, milles elatakse laborihiirte peal välja isiklikku kibestumust, ei viitsita isegi seletada ja jagatakse sisutühje soovitusi!" :)

"Soojuse toomise" puhul on tegemist selgelt naiivse ja mõnevõrra südamliku jutuga. mõistan, et selline looming käib paljudele märuli/filosoofilise/jpm ulme austajatele närvidele. maitseasi. Tarts nimetas seda lugu heaks lastekirjanduseks. kõige täpsem iseloomustus.

Soovitan nii mõnelgi "tõsiulme" fännil tulla teinekord maha oma kõrge hobuse seljast ning tutvuda oma sügavalt peidetud lapsemeelsusega. muudab elu mitmekülgsemaks ja värvilisemaks, maandab stressi ja on veel imerohi 100 muu haiguse vastu.

Päikest ja soojust.

21.03.2003 11:16:44 Andri Riid

Ongi ehk parem lugu kui "Kaks nädalat soolaube", aga seda paremust tuleb küll tuvastada tasemel, kas hindeks 1 ühe miinusega või kahe miinusega. Ei ole siin midagi ega saa ka kunagi tulema. Seletage parem ära, mis nipiga Soobel "Marduse" ja "Algernoni" latid ületab? Mis koolis on käinud lugejad, kes leiavad, et tegu on "jumalast hea" ja viit plussi väärt looga? Kui teis vähegi tegijat on, tehke siis fanzine "Osvald Soobli fantastikaajakiri", kuhu nii guru ise kui sellega ühilduva kreedoga autorid oma loomingu kanaliseeriksid.

20.03.2003 23:08:35 Tarts

Minu jaoks suur samm edasi peale "Soolaube". Jah see keel, see keel.. Aga muidu hakkas mulle see maailm meeldima. Selles oli mingi Janssonilik muumitrolli fiiling selgest olemas, kuigi esialgu on tädi Tove ikka mitte ainult mäe kõrguselt, vaid ka mäestiku laiuselt üle. Nimetaksin seda lugu heaks lastekirjanduseks ja ei norikski rohkem.

20.03.2003 14:07:01 Karl Arnold

Kaks varianti: kas pole kirjutatud Soobeli emakeeles või on seda tehtud äärmiselt kiirustades. Soovitaksin siiralt autoril lugu rida-realt üle kirjutada, püüdes iga lõigu puhul vastata küsimusele: kas selline sõnade ja kirjavahemärkide järjekord ning valik on ikka parim viis soovitud mõtte edastamiseks, või saab seda parandada? Kurat, jutt ise ju jumala hea! Jõudu ja edu! PS! Vastik on lugeda arvustusi, milles elatakse laborihiirte peal välja isiklikku kibestumust, ei viitsita isegi seletada ja jagatakse sisutühje soovitusi!

20.03.2003 10:58:50 Robi

Soobel vôiks edukalt kandideerida Eesti juhtiva humoristi kohale, kelle kôrval kahvatuvad kôik Juured ja Kivirähud, kui ta kahjuks poleks vist kogu asja tôsiselt vôtnud. Filifjonkakriis... Mitte naljakas vaid kurb.

20.03.2003 03:04:09 Orcus K.

Soobel pole miskipärast Raul Sulbi karmi soovitust kuulda võtnud ja piinab lugejaid uue, keeleliselt täiesti võimatu jutuga. Kärpide maailm võiks iseenesest huvitavgi olla, aga ainult siis, kui sellest kirjutaks mõni teine autor. Ükskõik kes. Sooblil pole paraku mingit keeletunnetust. Lauseehitused on talumatud ja see muudab jutu ideesse süvenemise täiesti võimatuks. Punkt üks: vastik on lugeda lauseid, kus kasutatakse punktide asemel komasid, ehk teisisõnu, välja kukub midagi sellist, et (järgnev on minu paroodia!)

Kärp pistis õuna põske, päike paistis heledalt, kosmoselaev maandus kosmosedroomile. Õues oli külm, pakane näpistas MaEiTeaMis mägesid. Ta oli mõnikord rongiga kosmodroomilt Gadilasse sõitnud, talle meeldis raudtee. (viimane lause originaalis!)

Milles siis viga? Ma ei viitsi isegi seletada. Kui Sooblil endal oidu peas pole, siis pangu ennast põlema. Luban lahkelt, et see on – ausõna -- viimane lugu, mida ma Sooblilt loen.

19.03.2003 10:55:22 mart

soe lugu :) stiil nõuab natuke harjumist kuid muutub ruttu meeldivaks. selline muumitrollilik ja mahe. päikesepaistes lugedes saab hindeks 5+.

loo tausta lahtiseletused on huvitavad ja originaalsed ning piisavalt lühikesed. ainult sulgude kasutamisest tuleks loobuda.

meeldiv lugu. Filifjonkakriis :)

Avaleht | Arhiiv | Autorid
© Eesti Ulmeühing 1998-2003

W3-mSQL 2.0.11 by Hughes Technologies