Päikesejänkud

Vaadelge IRIDIUM'i!

Inimesed on hakkama saanud järjekordse vägiteoga -- poolkogemata on nad esile kutsunud äärmiselt atraktiivse ja lihtsalt vaadeldava taevanähtuse.

Jutt on Motorola poolt mullu käivitatud globaalside süsteemist IRIDIUM, mille polaarorbiitidel liikuva enam kui 60 sidesatelliiti saadavad maapinnale päikesepeegeldusi. Poleeritud antennipinnalt peegeldunud päikesejänku läbimõõt maapinnal on umbes 10 km, laigu sisse jääv vaatleja näeb taevas tekkimas, mõne sekundi liikumas ja seejärel kustumas üliheledat (kuni sada korda heledam Veenusest) tähte. Täpsemalt võib selle kohta lugeda novembrikuu Horisondist.

Internetis on saadaval programm, mis arvutab nende sputnikute sähvatusi suvalise koha tarbeks. Et nädalapikkust tabelit ekraanile saada, tuleb valida aadress http://www2.gsoc.dlr.de/satvis/ ning märksõna Iridium Flares kaudu minna programmi. Seejärel sisestage oma geograafilised koordinaadid ning oodake tabelit.

Tartu Tähetorni jaoks: 58.3669N, 26.5037E, Local Time: East Europan (siis saate õiged ajad). Iga kilomeeter tähetornist idasuunas lisab 0.018 kraadi, põhjasuunas 0.009 kraadi. Võib kasutada kaardivõrku, teisendades sealsed kaareminutid kraadi murdosadeks.

Sähvatuse koha taevas saab täpsemalt paika panna, kasutades tähekaarte, näiteks Tartu Tähetorni planisfääri.

Kontrollisin tänaseid sähvatusi, need toimuvad väga täpselt. Järgmine hele sähvatus Tartu jaoks tuleb homme, 23. dets. kell 5.48 hommikul. Sähvatus kestab umbes 10 sekundit ja on näha põhjasuunas 30 kraadi kõrgusel (Kassiopeia tähtkujus). Maksimaalseks heleduseks pakutakse -7 tähesuurust (ca 100 korda heledam kui Jupiter).

Jaak Jaaniste
22. detsember


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]