Uus planeet kaksiksüsteemis

Viimasel ajal on teiste tähtede ümber tiirlevate planeetide avastamine muutunud tavaliseks asjaks. Järjekordse avastuse tegid Shveitsi astronoomid, kes leidsid planeedi Eriidanuse tähtkujus asuva kaksiktähe Gliese 86 (HD13445) ümber tiirutamas. Päikesest natuke kergem Gliese 86 asub meist 35 valgusaasta kaugusel ning paistab 6. tähesuuruse tähekesena.

Leitud planeedi mass ületab Jupiteri oma vähemalt viis korda ja ta on oma tähele 10 korda lähemal kui Maa Päikesele. Seetõttu on tema pinnal temperatuur tervelt 380°C kraadi, mis muudab elu olemasolu seal võimatuks. Tiiru tegemiseks ümber tähe kulub vastavastatud planeedil vähem kui 16 ööpäeva ehk teiste sõnadega öeldes kestab niipalju tema aasta.

Nagu teisedki taolised planeedid, avastati see mitte otseselt (selleks on nad kõik liiga nõrgad), vaid spektroskoopiliselt, Doppleri efekti abil. Shveitslased kasutasid alles sellel suvel kasutusele võetud ja spetsiaalselt teiste tähtede juurest planeetide otsimiseks mõeldud spektrograafi CORALIE. See on paigutatud Shveitsile kuuluva, kuid Euroopa Lõunaobservatooriumis Tshiilis asuva Euleri-nimelise teleskoobi külge. Euleri teleskoobi peegli läbimõõt on 1,2 m. CORALIE-st ja Euleri teleskoobist koosneva süsteemiga on plaanis otsida planeete enam kui 1000 lõunapoolkera tähe juurest.

Tõnu Tuvikene
26. november 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]