Kosmoseteleskoop tegi ülesvõtte sügavast Universumist ka lõunataevas

Käesoleva aasta oktoobris vaatles Hubble'i kosmoseteleskoop pikka aega Tuukani tähtkujusse lõunataevas. Ligi 10 päeva jooksul saadud ülesvõte kordas sarnast ülesvõtet põhjataevas Suure Vankri t"ahtkujus, mille kosmoseteleskoop tegi ligi kolm aastat tagasi (nn. Hubble'i sügav väli). Vastse ülesvõtte (vaateväljaga ligi paari kaareminutit) peal on näha (nagu eelnevalgi juhul) galaktikaid ligi 12 miljardi valgusaasta tagant ehk Universumi varasest noorusest.

Kahes eri suunas, põhja- ja lõunataevas tehtud ülesvõtte võrdlus näitab, et Universum on neis suundades sarnane, mis kinnitab homogeense ja isotroopse Universumi mudelit.

Lisaks tehakse järgenavail aastal selle t"aevaala kohta põhjalikke vaatlusi ka suurte maapealsete teleskoopidega, et uurida galaktikate teket ja evolutsiooni ja mõõta t"apsemalt nende objektide kaugusi.

Lõunataeva ülesvõte oli tehtud alas, kus asub ka üks v"aga kauge kvasar. Kvasari spektrit uurides loodetakse saada uudset informatsiooni nii neist objektidest enestest kui ka Universumi ehituse ja varjatud aine jaotuse kohta.

Erik Tago
24. november 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]