Kooliõpilased avastasid uue objekti Kuiperi vöös

Kolm kooliõpilast Northfield'i Mount Hermoni koolist (Massachusetts, USA) avastasid uue objekti Kuiperi vöös. Tähistuse 1998 FS114 saanud objekti labimõõduks hinnatakse 160 kilomeeterit.

Kuiperi vöö objektideks nimetatakse Neptuunist kaugemal tiirlevaid taevakehi. Sisuliselt kuulub nende hulka ka Pluuto koos oma kaaslasega. Ka lühiperioodilised komeedid arvatakse pärinevad Kuiperi vööst. Kuna tegemist on jäänukitega Päikesesüsteemi tekkeajast, pakub Kuiperi vöö objektide uurimine suurt huvi. Suure kauguse tõttu paistavad nad väga nõrgana ja on seetõttu näha vaid kõige suuremate teleskoopidega. Kokku on neid praeguseks leitud üle seitsmekümne.

Heather McCurdy, Miriam Gustafson ja George Peterson avastasid uue objekti fotodelt, mis olid tehtud 4-meetrise peegliläbimõõduga teleskoobiga Tshiilis ja mille oli neile elektroonsel kujul (arvutifailidena) andnud Berkeley Rahvusliku laboratooriumi supernoovade(NB!) otsimise rühm. Õpilasi juhendas nende astronoomiaõpetaja Hughes Pack ning nad osalesid USA Rahvusliku Teadusfondi "Hands-On Universe" programmis. Avastust kinnitas sama programmi raames tegutsev rühm õpilasi Pennsylvania osariigist Oil City Area keskkoolist.

Tõnu Tuvikene
22. november 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]