Kas nüüd tuleb tähesadu?

Leoniidide meteoorivool 17. novembril

Meid jäeti ilma drakoniidide tähesajust, ehk läheb nüüd leoniididega veidi paremini. Lendtähti on igal juhul näha rohkem kui 8. oktoobril, sest Kuud pole segamas, näeme ka kõige nõrgemaid meteoore. Juhuslikke, nn. sporaadilisi meteoore liigub kümmekond tükki tunnis ikka. Õhtupoole ööd võiks olla neist eristatavad tauriidide metaoorivooludesse (neid on kaks: põhja- ja lõunatauriidid) kuuluvad lendtähed. Nagu nimigi ütleb, näivad nad lähtuvat Sõnni tähtkujust. Põhjatauriidide radiant on peaaegu Sõela juures, lõunatauriididel veidi edela pool. Tunniarv võib neil ulatuda kümneni. Tauriidid on seotud Encke komeediga.

Aga meie põhiootus on leoniidide meteoorivoolul, mis on seni esile kutsunud ajaloo kolm suurimat tähesadu. Viimane neist toimus 1966. aastal Ameerika läänerannikul. Siis nähti tunnis kuni sada viiskümmend tuhat meteoori. See arv on erinevates allikates erinev, kohtab ka poolemiljonilist tunniarvu. See suur sadu kestis veidi alla tunni. Aga 1833. aastal võis taevast tulevärki jälgida tervelt kolme tunni vältel.

Leoniidid, mida peetakse 1866. a. avastatud Tempel-Tuttle'i komeedi tükkideks, näivad tulevat meie poole Lõvi tähtkujust. Radiant asub Reegulusest (Lõvi alfa) 10 kraadi põhja pool. Eestimaa taevas hakkab Lõvi tõusma kell 23, kulmineerub kell 6 hommikul. Saju maksimumi ennustatakse 17. novembril kell 21.20 (meie ajas). Ilusat sadu nähakse meist ida pool, jaapanlastel veab jälle. Suur grupp meteooriuurijaid Euroopast (IMO grupp) sõitis ekspeditsioonile Hiinasse. Neil on plaanis nii visuaalsed kui fotograafilised vaatlused. Ka sünkroonsed vaatlused erinevatest punktidest, mis võimaldavad täpsustada meteooride trajektoore.

Taevasse vaadata tasub siiski ka meil, kuna täpset ettekujutust pilve kujust ja meteoorkehade tihedusjaotusest pole kellelgi. Praeguste ennustuste järgi on veel mõni tund pärast tippaega lendtähtede tunniarv 100 kuni 200, kusjuures suur peaks olema just heledate meteooride arv. Ja nagu me drakoniidide juhul nägime, võib ajaennustus ka mööda minna. Kui leoniidide sadu jääb hiljemaks, võime me saada küllaltki suure tüki sellest endale.

Muidugi on olemas võimalus, et tähesadu sel aastal ei toimugi, tuleb hoopis 1999. aastal. Meenutame eestlaste vanasõna "parem karta kui kahetseda" ja läheme selget taevast ootama. Novembrikuu on meil tavaliselt pilvine, tänavune sügis on ses suhtes aga erandlik, on olnud üllatavalt palju selgeid öid. Ehk ka öö vastu 18. novembrit?

TÄHTSAD ASJAD meeles pidamiseks:

  1. lendtähtede vaatamiseks otsige pime, tuledest segamatu koht
  2. pange hästi soojalt riidesse
  3. parim vaatlussuund on 45-60 kraadi radiandist kõrvale, kui radiant on juba küllat kõrgel, lendavad meteoorid kõikjal üle taeva; tähtis on valida vaatlussuund võimalikult pimedasse ja hästi avatud taevaosasse
  4. teleskoobiga pole meteooride puhul midagi teha, seepärast Tartu Tähetornis ega Tõraveres vaatlust ei toimu!

    Helle Jaaniste
    16. november 1998


    [ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]