Suurimaks ohuks automaatjaamadele on inimesed

Täpsemalt öeldes küll maapealsed operaatorid, aga eks ole nemadki inimesed.

Kõige värskem taoline näide juhtus eelmisel neljapäeval (17. septembril) Mars Global Surveyoriga (MGS). Sellel päeval pidi algama MGS-i järjekordne pidurdusmanööver Marsi atmosfääris ja Maalt saadeti selleks vastavad käsud. Paraku oli nendes aga viga ja MGS-i pöördus nii, et üks tema päikesepatareidest sattus vale nurga alla. Selle tulemusena vähenes muidugi automaatjaama energiaga varustatus ja kõik vähemolulised seadmed lülitati automaatselt välja. Loomulikult jäi ära ka kahe tunni pärast algama pidanud orbiidi muutmine. Õigupoolest pidi see toimuma juba 14. septembril, kuid oli edasi lükatud tagavara-raadiojaama kontrollimiseks.

Otsest ohtu MGS-lesee vahejuhtum loodetavasti ei kujuta ja pärast akude laadimist ning seadmete kontrollimist algab pidurdusmanööver arvatavasti kolmapäeval.

24. juunil juhtus analoogiline viga Päikese uurimiseks mõeldud automaatjaamaga SOHO. Ka sellele saadeti Maalt vale käsk, mille tulemusena pöördusid päikesepatereid päikeselt ära ja side automaatjaamaga katkes. Suurte pinguutstega suudeti side lõpuks taastada ning 16. septembril pöördus SOHO taas päikese poole. Vahepelsete vänderdamiste tulemusena aga kõikus automaatjaama temperatuur pluss ja miinus saja kraadi vahel, Seetõttu pole veel teada, kas SOHO normaalset tööd saabki enam taastada. Seda näitab alles käsilolev pardaseadmete testimine.

Tõnu Tuvikene
20. september 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]