Jääst Kuul

Nagu juba ühes varasemas obs-teates on kirjutatud, toimus 5. märtsil pressikonverents, kus teatati ametlikult jää leidmisest Kuu polaaraladelt. Kuulujutud sellest liikusid juba eelmisel kuul (NB! ajaühik), kuid ametlikult peeti neid enneaegseteks ja lubati asja veel pikalt ja põhjalikult uurida... Tähenärijalikult võttes pole muidugi ka praegu veel jääd avastatud, sest tegelikult näitab uurimisetööl kasutatud neutron-spektromeeter hoopis vesiniku olemasolu. Aga nagu väljendas tabavalt üks uurimisrühma liige, on jää (vesi) vesiniku kõige stabiilsem ja kõige tõenäolisem ühend Kuul. Ühesõnaga, keegi ei kahtle, et suurem vesiniku hulk Kuu polaaraladel tähendab jää olemasolu, kuid 100% kindluse annaks siiski alles proovide võtmine.

Esimesed viited, et Kuu lõunapooluse kraatrite igavesti Päikese eest varjatud servades võib olla jääd, andis USA automaatjaam Clementine 1994. aastal, seevastu maalt tehtud radar-vaatlused seadsid selle kahtluse alla. Nüüd leidis Lunar Prospector aga jääd nii lõuna- kui põhjapooluse piirkonnast, kusjuures põhjapooluse kandist isegi kaks korda rohkem kui lõunapooluse ümbrusest. Jää ei moodusta Kuul erinevalt Maa ja Marsi polaarmütsidest kilpi, vaid on hajusalt pinnakihis. Mõõtmistulemuste järgi on jää kontsentratsioon pinnases 0,3% kuni 1%. Jää pole seal olnud ilmselt mitte algusest peale, vaid on sinna sattunud meteoriitide ja komeetide langemisel ning võib seega olla hajusalt nende poolt kobestatud kihis, mille paksuseks arvatakse olevat umbes 2 meetrit. Täpset paiknemist ei võimalda määrata aparatuuri kehv lahutusvõime, kuid jää esineb umbes 10000 - 50000 ruutkilomeetril põhjapooluse ümbruses ja 5000 - 20000 ruutkilomeetril lõunapooluse ümbruses. Kokku hinnatakse jää koguseks 10 milj. kuni 300 milj. tonni, kuid tõeline hulk võib sellest erineda isegi kümme korda mõlemas suunas.

Jää ehk õigemini vee olemasolu on sünnitanud spekulatsioone selle kasulikkusest tuleviku kosmoselendudele. Jää olemasolu teeb hulga lihtsamaks püsiva baasi käimashoidmise Kuul. Ahvatlev on ka ajada sellest raketikütust (vesinikku) ja kasutada seda süvakosmosesse suunduvatel kosmoselaevadel. Praegu aga on kõik see alles jutt, sest NASA pole lähemal ajal ette näinud isegi automaatjaamade saatmist Kuule, mehitatutest rääkimata. Aga eks aeg teeb neis plaanides korrektiive ja eriti soodsalt (kiirendavalt) mõjub just jää avastamine. Igatahes on juba üks erafirma pakkunud välja omapoolse projekti jääproovide toomiseks Kuult.

Tõnu Tuvikene
11. märts 1998


[ Eelmine | Järgmine | 1998. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]