Pathfinder ja Sojourner endiselt töökorras

Vaatamata sellele, et Sojourner on Marsil töötanud juba kümme korda ja Pathfinder kaks ja pool korda korda kauem kui planeeritud, on mõlemad veel hea tervise juures ja jätkavad oma uurimistööd. Muidugi esineb mitmeid väiksemaid probleeme. Nagu juba varem teatatud, said tühjaks Sojourneri mittelaaditavad patareid ja ta saab töötada vaid valgel ajal. Ka Pathfinderi laaditavate akude mahtuvus on langenud alla 30% esialgsest. Siiski tehakse temaga iga kahe nädala tagant ühel ööl meteoroloogilisi vaatlusi ning pildistatakse hommikusi pilvi. Viimasel ajal on probleeme olnud signaali tugevuse langusega sideseansside ajal. Arvatavasti jääb maanduri kaamera paraboolanetenni ja Maa vahele. Kui nii, siis on probleem ajutine ja kaob varsti, kui Maa ja Marsi omavaheline asend muutub piisavalt.

Sojourner lõpetas kivi nimega Chimp uurimise ja asub nüüd teele Mermaid'i (Merineitsi) luite suunas, et sooritada 50 meetri pikkune teekond ümber Pathfinderi.

Samal ajal lõpetab Pathfinder nn superpanoraami tegemist. See kujutab endast maksimaalse lahutusvõmega tehtud panoraampilti, mille puhul kasutatakse 12 filtrit ja lisaks tehakse igast punktist stereovõte. Kuna sideseansid Maaga on piiratud (maapealsed antennid on koormatud muude ülesannetega), siis saadakse superpanoraam üle kantud alles oktoobri lõpuks.

Tõnu Tuvikene
28. september 1997 kell 20:00



[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]