Uurimistöö Marsil jätkub

1. augusti seisuga on Pathfinderi ja Sojourneriga kõik korras. Probleemiks on vaid Pathfinderi akude tühjenemine. Nende laadimiseks piiratakse 3. ja 4. augustil tugevasti Pathfinderi päevast tegevust, öine aga lõpetatakse peaaegu täielikult.

31. juulil toimunud pressikonverentsil oli seekord põhiteemaks ilm Marsil. Temperatuuri maksimumid ja miinimumid päevast-päeva eriti ei muutu, kõikudes -12 ja -79 kraadi vahel Celsiuse järgi. See-eest võivad mõne minutiga toimuda suured temperatuuri ja õhurõhu muutused. Õhurõhk saavutadeb päeva jooksul kaks kuni neli korda maksimumi. Selle põhjuseks on arvatavasti tolmu, jää või veeauru liikumine atmosfääris.

Tuule kiirus kasvab kõrgusega, temperatuur aga langeb ja väga kiiresti. Kui näiteks pinnatemperatuur on 16 kuni 21 kraadi, siis pooleteise meetri kõrgusel on ta vaid -23 kuni -27 kraadi. Hommikuti on näha vee-jääst pilved, mis päeva poole temperatuuri tõustes aurustuvad.

Väga ilusad on päikesetõusu- ja loojangu pildid. Nende mitmesugused punased toonid on tingitud Marsi atmosfääris hõljuvast raudoksiidi sisaldavast tolmust.

Piltidel on näha Pathfinderist 1200 meetri kaugusel läikivat eset. Ilmselt on tegemist Pathfinderilt maandumisel ära heidetud kaitsekattega.

Sojourner jätkab ringisõitmist ja pinnase ning kivide uurimist. Kolmapäeval kiilus kinni vasakppoolne esiratas, arvatavasti segas teda väike kivi. Sellest probleemist sai Sojourner jagu iseseisvalt, tagurdades veidike.

Tõnu Tuvikene
3. august kell 19:00



[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]