Marsil kõik korras

Nii Sojourner kui Pathfinder on töötanud viimase nädala ilma eriliste probleemideta. Praeguseks on nad Marsil olnud juba kolm nädalat ja kolm päeva. Miinimumprogramm sai täidetud kahe ja poole nädalaga.

Valkja kivi "Scooby Doo" keemiline koostis osutus üldiselt sarnaseks teistega, sisaldades vaid veidike rohkem kaltsiumi ja räni.

Seni oli Sojourneri teekond ühe kivi juurest teiseni täpselt juhtimiskeskusest edasi antud. Nüüd otsustati proovile panna Sojourneri enese tarkus ja lasti tal ise "Souffle" nimelise kivini sobiv tee valida. Sojourner sai sellega ilusasti hakkama ning jäi kivist 25 cm kaugusele seisma. Vahepeal ilmnenud programmi viga õnnestus kiirest parandada. "Souffle't" ta siiski põhjalikumalt uurida ei saanud, sest kivi asend ei võimaldanud spektromeetri andurit õige nurga all vastu suruda. Seejärel tegi Sojourner pühapäeval oma seni pikima päevateekonna, liikudes enam kui viis meetrit ringi ümber maanduri. Siin ootavad teda kivid hüüdnimedega "Baker Bench", "Desert Princess", "Marvin" ja "Mini Materhorn".

Tõnu Tuvikene
28. juuli kell 20:30



[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]