Probleemid Pathfinderi ja Sojourneriga

Viimastel päevadel pole töö Marsil enam endise hooga läinud. Kõigepealt, nagu juba kirjutatud, sõitis Sojourner otsa Yogi-nimelisele kivile. Siis ei õnnestunud neljapäeval käskude saatmine Pathfinderi maandurile (ja tema kaudu Sojournerile). Põhjuseks oli inimlik näpukas: kolmapäeval oli unustatud käskida maanduri vastuvõtja neljapäeval ettenähtud ajal sisse lülituda ja siis saadetud käsud läksid "kurtidele kõrvadele". Viga avastati liiga hilja, et veel samal päeval midagi parandada ja nii läks üks päev kaotsi. Äpardused ei saanud aga sellega veel otsa. Reedel saadeti käsud uuesti ja oodati nende täitmist, mille kohta aga infot ei saabunud. Selgus, et maanduri arvuti oli teinud reseti. See on analoogiline sellele, kui PC-le teha Ctrl-Alt-Del või vajutada reseti nuppu või lülitada korraks välja ja siis jälle sisse. Igatahes unustab arvuti selle käigus ära, mida ta tegema pidi. Asja uuriti ja käske korrati ning nüüd läks kõik korda. Selgus, et Sojourner oli Yogi juurest eemaldunud juba neljapäeval. Sojourneri asumist kivist eemal kinnitas ka maanduri tehtud pilt.

Võiks öelda, et lõpp hea kõik hea, kuid missiooni juhte vöttis arvuti reset tõsiseks. Sarnane probleem on juba pärast maandumist Marsile korra esinenud. Softi-pealik Glenn Reeves kahtlustas viga programmilõigus, mis juhib maanduri ja Sojourneri vahelist sidet, kuna mõlemal korral esines viga nendevahelise intensiivse ühenduse ajal. Praeguseks paistab siiski, et viga on maanduri arvuti operatsioonisüsteemis, mis juhib tema tööd mitme ülesande samaaegsel täitmisel. Juba on saadetud ka programmi parandus, mis peaks edasisi resette ära hoidma.

Sojournerit esialgu ei kasutata, vaid lastakse tal niisama Marsil seista. Missiooni juhid ootavad ära värvilise panoraampildi valmimise ja täiendava seadmete tööd puudutava info saabumise, enne kui otsustavad Sojourneri edasise tegevuse.

Sojourner on Marsi pinnal olnud juba nädal aega, mis on tema planeeritud tööaeg. Kahjuks on ta selle aja jooksul suutnud uurida vaid ühe kivi keemilist koostist. Paistab siiski, et ta funktsioneerib normaalselt ja saab edasi tegutseda. Uurida oleks ju veel palju.

Tõnu Tuvikene
13. juuli 1997 kell 21:45



[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]