Asunikult esimesed tulemused

Teisipäeva õhtul (meie aja järgi) toimus Pasadenas pressikonverents, kus esitati esimesed Sojourneri poolt tehtud keemilise koostise määramise tulemused. Selgus, et uuritud, Barnacle Billi hüüdnime kandev kivi sisaldab üllatavalt palju räni. Seda peetakse iseloomulikumaks rohkem Maale kui Marsile. Maal sisaldavad palju räni vulkaanilised kivimid, seda just kvartsi kujul. Selle kivi keemiline koostis seab ta lähemale Maa kivimitele kui Kuu kivimitele. Väga huvitav on Barnacle Billi koostise sarnasus neile kaheteistkümnele meteoriidile, mis arvatakse pärinevat Marsilt ja millest kahte kahtlustatakse sisaldavat muistsete mikroorganismide jälgi.

Järgmine Sojourneri uurimisobjekt on mängukaru meenutava kujuga kivi vastava hüüdnimega Yogi Bear. See paistab olevat teistsuguse keemilise koostisega kivi. Sellega tekkis aga viivitus, sest kivi asub väikses nõos ja kui Sojorner sellesse läheb, jäävad tema päikesepatareid varju ning defitsiitset patareide energiat ei taheta raisata. Seetõttu kulutas Sojourner suure osa teisipäevast Yogi pildistamiseks, et leida sobivamat kohta oma spektromeetri pea vastusurumiseks. Seda kavatsetakse teha kolmapäeval.

Ilm on maandumispaigas endiselt suvine, suuremat ilmamuutust oodatakse sügise saabumisel umbes kahe kuu pärast.

Päikesetõusud ja -loojangud on Marsil pikemad ja heledamad, kuna atmosfääris on palju tolmu. Pathfinderi tehtud möötmised näitasid, et tolm ulatub 30 kuni 40 kilomeetri kõrgusele.

Pathfinder edastas ka 13 pilti Deimosest, mis on Marsi kahest kuust väikseim.

Tagantjärele on selgunud, et maandumisel tegi Pathfinder vähemalt 16 hüpet enne kui ta paigale jäi.

Tõnu Tuvikene
9. juuli 1997



[ Eelmine | Järgmine | 1997. aasta uudised | Uudiseid astronoomiast | Tartu Tähetorn ]