3. jaanuari meteoorid

1997. esimesed lendtähed on kvadrantiidid, 1.-5. jaan., maksimum 3. jaanuaril kell 11 UT. Päris maksimumi me niisiis ei näe, kuid kui 3./4. jaanuari öö on selge, tasub taevaseid asju jälgida. Soovitatakse vaadelda kohaliku kesköö paiku, siis on kvadrantiidide radiant piisavalt kõrgel.

Radiant asub kirdetaevas, Karjuse tähtkujust veidi ülalpool. Karjuse kõige heledama tähe Arktuuruse peale sihib Suur Vankri kõver ais.

Lendtähti oodates saab näha palju ilusat. Keskööks on tõusnud Põhjakroon, asub Arktuurusest põhja pool ja madalamal. Edasi põhja poole tuleb Lüüra oma väga heleda tähe Veegaga. Otse põhjasuunast tõuseb Luik (hele täht Deeneb). Arktuurusest ida pool, samuti veel madalal asub Marss. Tema joonistab praegu oma silmust Lõvi ja Neitsi vahel. Aga vaadelda on teda hea hommikupoole. Kuigi siis tuleb segama Kuu...

Kordan varemöeldut: kes soovib meteoorivaatlusega tõsiselt tegelema hakata, võib Tartu Tähetornist juhatust küsida. Saadame IMO juhendi vastavalt teie soovile kas e-mailiga (umbes 400 rida) või postiga.

Ka mittetõsised tegijad võiksid oma meteoorivaatlustest meile teada anda.

Selgeid öid teile!

Helle Jaaniste
TÜ täppisteaduste Kooli metoodik
Tartu Täetorn, Toomemägi, Tartu EE2400
e-mail: helle@obs.ee

18. detsember 1996