Geminiidide vaatlusest 1996

Geminiidid lendavad igal aastal 10.-16. dets., sel aastal on maksimum 13. dets. Kui palju neid sel aastal tuleb, ei julge ennustada, aga 1993. a. oli maksimaalne sagedus koguni 140 tunnis. Et geminiidid (ja kvadrantiidid jaanuari alguses) on meil hästi vaadeldavad, püüame innustada Eestimaa taeva-vaatlejaid ja kutsume aktiivselt osalema meteooride loendamises.

Meteoorivaatlus, eriti meteoorivoolude aegu, on lihtne, emotsionaalne ja mis kõige imelikum -- ta omab ka teaduslikku väärtust. Lendtäht oma ootamatu ja lühiajalise ilmumisega on tülikas tehnilistele vahenditele ja just inimsilm on ideaalne selliste kogu taevast hõlmavate patrullvaatluste tarbeks. Ainus viga on nägemisaistingu subjektiivsus, mida saab kõrvaldada ainult statistiliselt, suure hulga vaatlejate poolt esitatud andmete võrdlemise abil. Just sel eesmärgil ülalnimetatud organisatsioon loodigi ja just tema vahendusel ning tema reegleid arvestades saab igaüks meist lähema ilmaruumi uurimisel kaasa rääkida.

Meteoorivoolu nimetatakse tavaliselt selle tähtkuju järgi, kus asub voolu radiant -- koht taevas, kust meteoorkehad näivad Maa poole lendavat. Tegelikult vaatluse ajal me seda ühest punktist tulekut ei taju, radiant ilmub taevakaardile alles siis, kui oleme sinna kandnud 10-20 meteoori trajektoorid. Seep"arast on vaatesuuna valimine küllaltki vaba. Aga vaatluse ajal peab radiant olema ikka nähtaval ja mida kõrgemal, seda rohkem lendtähti loota võib.

Geminiidide radiant asub Kaksikute tähtkujus ja meie kui põhjamaalaste õnneks selle põhjaosas, tähtkuju heledaima tähe Kastori lähedal. Kastor tõuseb meie laiuskraadil 13. dets. kella nelja paiku ja kulmineerub (asub lõunakaares) kell 2 öösel. Seetõttu saame geminiide vaadata öö läbi, hommikused tunnid on siiski mõnevõrra eelistatud. Vaatlusteks sobivad kõik ööd alates 10. detsembrist, ja sellepärast et

Kui lisandub veel pilvitu taevas (mida me paraku ette ei tea) ning linnatulede puudumine (mida annab ehk korraldada), on kõik IMO tingimused täidetud. Et hea vaatlus teoks teha, tuleb veel täita mõned IMO reeglid.

Kes soovib meteoorivaatlusega tõsiselt tegelema hakata, võib Tartu tähetornist juhatust küsida. Saadame IMO juhendi vastavalt teie soovile kas e-mailiga (umbes 400 rida) või postiga.

Ka mittetõsised tegijad võiksid oma meteoorivaatlustest meile teada anda.

Selgeid öid teile!

Helle Jaaniste
TÜ täppisteaduste kooli metoodik
Tartu Täetorn, Toomemägi, Tartu EE2400
e-mail: helle@obs.ee

7. detsember 1996