Lühiuudiseid

  1. Asteroid Toutatis möödus reede öösel Maast 5.3 miljoni kilomeetri kauguselt, seega 14 korda Kuust kaugemalt. Toutatis avastati 1989. a. Prantsuse astronoomide poolt ja nimi on pandud talle ühe keltide jumala järgi. Radarvaatluste põhjal on tegemist umbes 5 km pikkuse käsiku (hantli) kujulise kehaga. Järgmine kord möödub ta Maast 2004. aastal vaid neli korda kaugemalt kui Kuu.

  2. Praegu orbiidil oleval Shuttlel Columbia jäi kinni väljumislüüsi minev luuk. Kuigi põhimõtteliselt olid astronaudid valmis luuki parandama, peeti juhtimiskeskuses riski, et luuk pärast remonti enam korralikult ei sulgu, liiga suureks. Viimased kaks plaanis olnud avakosmosesse väljumist jäetakse ära.

  3. Seoses halva ilmaga lükatakse teisipäevale esmaspäeval plaanis olnud Mars Pathfinder'i start.

  4. 11. detsembril kohtub USA asepresident Al Gore 20 teadlase ja teoloogiga rääkimaks elust Marsil. 1997. aasta algul kavatseb ta kohtuda Kongressi liidritega ja arutada Marsi edasise uurimise plaane, eriti aga eelarvet. USA-l on plaanis saata Marsile 2005. aastani 8 automaatjaama.

  5. USA sõjaväe Kosmosekeskuse spetsid arvavad, et Vene MARS 96 ei kukkunud mitte Vaiksesse ookeani, vaid Tshiili ja Boliivia piirialale.
Tõnu Tuvikene
1. detsember 1996