Tundmatud objektid

NASA Reaktiivliikumise Laboratooriumi teadlased avastasid 6 augustil Päikesessüsteemis uue objekti, mis pole ei asteroid ega komeet, meenutades mõnes mõttes mõlemat. Tema orbiidi kaugeim punkt asub Pluutost 10 korda kaugemal ja tiiru tegemiseks ümber Päikese kulub tal 5000 aastat. Praegu asub ta siiski tublisti lähemal Marsi ja Jupiteri vahel. Selline orbiit meenutab kangesti komeedi oma, kuid kuna tal pole mingeid jälgi gaasilisest ümbrisest nagu ühele komeedile kohane, sai ta asteroidi tähistuse 1996PW. Ühegi senituntud asteroidi tiirlemisperiood ei ületa 50 aastat, olles tavaliselt 3-5 aasta. 1996PW läbimõõtu hinnatakse kümne kilomeetri suurusjärku. Kui selgub, et tegemist on surnud komeediga, siis annab tema uurimine palju juurde meie teadmistele komeetide arengust.

1996PW leiti maa-lähedaste objektide avastamiseks mõeldud (NEAT - Near-Earth Asteroid Tracking) automaat-teleskoobiga, mis asub Haleakala mäel Maui saarel Havai saarestikus.

Augustis leiti ka üks teine objekt, mis ähmastab veelgi komeetide ja asteroidide vahet. Vastandina 1996PW-le liigub tema asteroidide vööndis Marsi ja Jupiter vahel, kuid tal on lühike saba! Seetõ~ttu sai ta endale komeedi nimetuse Elst-Pizarro (P/1996 N2) avastajate järgi. Arvatakse, et saba on äsja tekkinud tolmu eraldumise tõttu.

Tõnu Tuvikene
8. september