Elust Marsil

Rühm ameerika teadlasi leidis märke, mis viitavad kunagi eksisteerinud eluvormidele Marsil. Nad uurisid Antarktikast leitud Marsi päritolu meteoriiti koodnimetusega ALH84001. See avastati küll juba 1984 aastal, kuid alles 1993. aastal tuvastati tema Marsi päritolu. Antarktikas oli ta lebanud 13000 aastat. Kokku on taolisi "marslasi" teada 12, kuid eluvorme pole teistelt seni leitud. Nad kujutavad endast Marsi pinnast hiidmeteoriitide kokkupõrkel väljalöödud tükikesi, mis on pärast pikka kosmoses rändamist kukkunud Maale. Alust nende seostamiseks Marsiga annab keemilise koostise sarnasus "Vikingite" poolt Marsi pinnal leituga.

Kartuli-suuruse ja umbes 2 kg kaaluva ALH84001 pragudest leidsid uurijad orgaanilise aine jälgi ning (elektron)mikroskoopilisi süvendeid, mis sarnanevad Lõuna-Itaaliast leitud nn nanobakterite jäänustega. Peale selle leidub nende läheduses ka mineraali magnetiiti, mis maapeal seostub teatavate anaeroobsete bakterite tegevusega. Loomulikult pole nende tunnuste Marsi-bioloogiline päritolu 100% kindel ja mitmed teadlased kahtlustavadki meteoriidi saastumist maiste eluvormidega Antarktikas, laboratooriumis või koguni kosmoses.

Kui aga nende kahtlused paika ei pea, on tegemist ühe silmapaistvama avastusega viimastel aastakümnetel. Seda ruttas kinnitama ka Bill Clinton, kes lubas kaasa aidata rahvusvaheliste projektide organiseerimisel Marsi uurimiseks.

Lõpetuseks toome ära teadlaste nimed, kes on 16. augustil ameerika teadusajakirjas 'Science' ilmuva vastava artikli autoriteks. Need on David S. McKay ja Everett K. Gibson Jr. NASA'a Johnsoni Kosmoseuurimise keskusest (Houston), Kathie L. Thomas-Keprta firmast Lockheed Martin (Houston), Hojatollah Vali McGilli Ülikoolist (Montreal), Christopher S. Romanek Georgia Ülikoolist ja Simon J. Clemett, Xavier D.F. Chllier, Claude R. Maechlin ning Richard N. Zare Stanfordi Ülikoolist (Stanford). Nende kaheaastast tööd kroonis edu ka paljuski tänu eriti tundlikule aparatuurile, milletaolist pole varem meteoriitide uurimisel kasutatud.

Tõnu Tuvikene
12. august 1996