Uued planeedid

Jätkuvalt tuleb uusi teateid planeetidest teiste tähtede juures. Seni teadaolevatest meile lähim planeedisüsteem asub tähe Lalande 21185 juures, meist vaid 8,2 valgusaasta kaugusel. Tegemist on üldse kauguse poolest kuuenda tähega Päikesest. Avastuse teinud Allegheny observatooriumi (USA) töötaja George Gatewood kasutas kahesuguseid andmeid:
  1. 50 aasta jooksul Allegheny observatooriumi 30-tollise teleskoobiga tehtud ülesvõtteid. Nendelt mõõdetud selle tähe positsioonides arvas ta nägevat 30-aastast võnkumist, mis viitab tähest 11 astronoomilise ühiku kaugusel tiirlevale Jupiter-massiga planeedile.
  2. 8 aasta jooksul tehtud ülitäpseid fotomeetrilisi (st. heleduse) vaatlusi. Leitud heleduse kõikumised viitavat veel teisele, veidi kergemale planeedile, mis tiirleb tähest 2.2 astronoomilise ühiku kaugusel. Tuleb siiski märkida, et üks teine seda tähte spektroskoopiluselt uurinud rühm kiiruse kõikumisi ei leidnud.
Lalande 21185 on Suure Vankri tähtkujus asuv 7.5 tähesuuruse heledusega täht.

Järjekordsest uuest planeedist teatavad ka Geoff Marcy (San Fransisco) ja Paul Butler (Berkeley), kes said analoogilise avastusega hakkama ka eelmisel aastal. See tiirleb meist 40 valgusaasta kaugusel asuva Rho Cancri (Vähi tähtkujus) ümber. Umbes Jupiteri massiga planeet on tähest vaid 0.1 astronoomilise ühiku kaugusel ja teeb täistiiru kahe (maise) nädalaga.

Tuletame meelde, et astronoomiline ühik võrdub Maa keskmise kaugusega Päikesest (150 milj. km).

Andmed pärinevad ajakirjast "Sky & Telescope".

Tõnu Tuvikene
30. juuni 1996